Enkele raadsleden hielden een pleidooi om de hekjes, hier in Nieuwerkerk, vooral niet weg te halen.
Enkele raadsleden hielden een pleidooi om de hekjes, hier in Nieuwerkerk, vooral niet weg te halen. Foto: Erik van Leeuwen

Hekjes blijven voorlopig stijf staan: ‘Zijn niet voor niets geplaatst’

Politiek 480 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – PvdA/GroenLinks krijgt voorlopig haar zin niet met de hekjes bij de Moordrechtse Boezembrug en de Doortocht in Nieuwerkerk. De fractie wil dat de gemeente ze zo snel mogelijk weghaalt om de doorstroming voor fietsers te bevorderen. Een deel van de gemeenteraad ziet dat niet zitten.

Door Erik van Leeuwen

Voor de Boezembrug in Moordrecht – de brug naast het Abraham Kroesgemaal – lijkt een hekloze toekomst dichterbij dan voor de Doortocht. Wethouder Jan Willem Schuurman vertelde dat de brug op een lijst met knelpunten staat bij de lokale fietsersbond. Daarmee is nog niet definitief dat de hekjes daadwerkelijk verdwijnen. “Het moet wel kunnen met de verkeersveiligheid”, zei Schuurman.

Jos Wiegman, verkeerswoordvoerder van de VVD, twijfelde daaraan. “Ze zijn daar natuurlijk niet voor niets geplaatst. Doorstroming is goed, maar moet wel samengaan met veiligheid voor alle gebruikers.”

Schuurman gaf aan dat de gemeente bij de overwegingen om de hekjes wel of niet weg te halen, rekening houdt met alle groepen verkeersgebruikers. De kwetsbare groep vormen bij de Doortocht in Nieuwerkerk de voetgangers.

Onoverzichtelijk
Wiegman, maar ook Paul van Drenth van Nieuw Elan Zuidplas, hielden een pleidooi om de hekjes vooral niet weg te halen. Zij vrezen anders grote ongelukken. “Het is een onoverzichtelijk pad, je loopt of fietst tussen huizenblokken door. Die hekjes staan er niet voor niks. Ze zijn er 30  jaar geleden neergezet met als doel de abseilende fietsers van het station naar het Raadhuisplein in toom te houden”, aldus Wiegman.

“Het is nu al een gevaarlijk punt met bromfietsers, die van de kant van de Waterdrager aan komen racen”, stelde Van Drenth. 

Wiegman vindt het sowieso ‘ongelofelijk dat moeders met kinderwagen eerst hun kroost de weg opduwen’. “Ze zouden eigenlijk achterstevoren uit het pad moeten komen.”