[Resultaten TipZuidplas] ‘Onderzoek naar seksfilmpjes heeft geen meerwaarde’
Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Bij de zaak waren twee handhavers van de gemeente Zuidplas betrokken. Van een derde ambtenaar is de functie niet bekendgemaakt.</p>

Bij de zaak waren twee handhavers van de gemeente Zuidplas betrokken. Van een derde ambtenaar is de functie niet bekendgemaakt.

(Foto: archief)
Resultaten TipZuidplas Seksaffaire gemeentehuis

‘Onderzoek naar seksfilmpjes heeft geen meerwaarde’

  •   keer gelezen

Zuidplas - Het onderzoek door een extern bureau - à 20.000 euro - dat gemeente Zuidplas heeft laten doen naar de filmpjes met beelden van vermeende seksuele escapades door ambtenaren in het gemeentehuis, heeft geen meerwaarde. Dat vindt een meerderheid van de invullers van de Toponderzoek-enquête, die Hart van Zuidplas afgelopen weken uitzette. Van de 194 deelnemers ziet ruim 70 procent geen toegevoegde waarde.

Een van de deelnemers geeft als toelichting: ‘Er is niet gecommuniceerd welke vragen middels het onderzoek beantwoord moesten worden. Het komt ons over dat de gemeente met het externe onderzoek alleen maar naar buiten toe wil laten zien dat het de zaak serieus neemt. Of dit echt nodig was, dat is twijfelachtig. De gemeente gaf immers zelf aan dat de betrokkenen bekend waren en dat het gaat om een arbeidsconflict. Wat valt er dan nog door externen te onderzoeken?’

Bijna een op de vijf deelnemers vindt het externe onderzoek wél op zijn plek. ‘De slager moet niet zijn eigen vlees keuren’, schrijft een respondent. ‘Als het gaat om eigen medewerkers is het verstandig dat door een externe partij uit te laten zoeken, zeker in deze kwestie, waarbij het (in eerste instantie) ook nog om fakebeelden had kunnen gaan.’

Resultaten niet openbaar
Het onderzoek naar de affaire, die in augustus plaatshad, is vorige maand afgerond, maar de resultaten zijn niet openbaar gemaakt.

  • Van de respondenten vindt 36 procent dat iedereen de resultaten moet kunnen inzien. Voor 23 procent van de invullers is dat niet nodig.

  • 20 procent vindt het voldoende als de gemeenteraad op de hoogte wordt gebracht, voor 17 procent is het genoeg als alleen het college er weet van heeft.

  • Na het incident namen twee bij de filmpjes betrokken handhavers ontslag. Sindsdien werkt team Handhaving op halve kracht. Iets meer dan de helft (55 procent) van de respondenten zei geen verschil te merken in de zichtbaarheid van de handhavers/wijkagent(en). Van de invullers zei 22 procent sinds het incident minder vaak handhavers op straat te zien.

Een van hen gaf er als toelichting bij: ‘Ze zijn na dit alles ook niet meer serieus te nemen. Dit is nu precies wat flinke reputatieschade kan doen. Dan geef je 20.000 euro uit aan een onderzoek en vervolgens is het allemaal ‘afgedaan’. Een lachertje.’

De volledige rapportage van de enquête is hier te vinden. Invullers krijgen deze ook nog per mail gestuurd. 

Gezien het aantal deelnemers aan de enquête kan het onderzoek niet als representatief worden gezien.


*Lees hier alles over de seksaffaire in het gemeentehuis van Zuidplas in ons dossier.

Meer berichten