Afbeelding
Foto: Ulrike Leone/Pixabay

Mobiliteitsvisie verscherpen? Liever niet: ‘Het is extra werk’

Politiek 214 keer gelezen

Zuidplas – De gemeenteraad van Zuidplas gunt het college de tijd om de mobiliteitsvisie verder uit te werken. Volgens de raad is wethouder Jan Willem Schuurman op de goede weg. Kritiek van de fractie van PvdA/GroenLinks werd weggewuifd.

Erik van Leeuwen

Martin Damen had namens de PvdA/GroenLinks voor de gemeenteraadsvergadering van 28 oktober een motie ingediend waarbij het college werd gevraagd om de mobiliteitsvisie te verscherpen. 

Volgens de partij is daar alle reden toe, nu Zuidplas volop aan het bouwen is en het verkeer op de wegen steeds drukker wordt. De andere fracties van de gemeenteraad onderstrepen dat, maar zien ook dat het college goed bezig is. 

Wethouder Schuurman maakte zelf ook duidelijk dat hij niet op de motie zat te wachten. “Het is extra werk en er ligt al veel werk op ons te wachten.” Volgens Schuurman heeft de gemeente met Cityscan een instrument in handen waarmee de objectieve en subjectieve waarneming van doorstroomlocaties wordt gemeten en getoetst. Het gaat om tientallen drukke verkeerspunten.

Succesvolle lobby
Peter Molenaar van ChristenUnie/SGP vroeg het college de lobby richting Rijk en provincie te intensiveren. Volgens hem hebben veel verkeersproblemen in Zuidplas hun oorsprong in drukke provinciale wegen en rijkswegen. Hij noemde de A12, A20 en de N219. “Bij de A12 hebben we al met succes een lobby gevoerd, want de verbreding komt eraan.”

De N219, de weg die vanuit Nieuwerkerk langs Zevenhuizen naar de A12 en Waddinxveen voert, zou wel eens een andere route kunnen krijgen in de toekomst, omwille van het Vijfde Dorp. Geen van de betrokkenen ging daarop in, vanwege de geheimhouding die ligt op alles rond de ontwikkeling van het middengebied van de Zuidplaspolder.

Schuurman benadrukte dat Zuidplas met de regiogemeenten samen bij hogere overheden lobbyt en dat een goede bereikbaarheid van het Vijfde Dorp daar ook onderdeel van is.