Het centraal tellen van de stemmen in de Nieuwerkerkse Parkzoomhal na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.
Het centraal tellen van de stemmen in de Nieuwerkerkse Parkzoomhal na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Foto: Judith Rikken

In alle dorpen stemmen uit auto: Zuidplas nu al in de weer voor verkiezingen

Politiek 671 keer gelezen

Zuidplas - Met drie extra drive-instembureaus, mobiele teams en extra stemlocaties wil gemeente Zuidplas de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 17 maart 2021 coronaproof laten verlopen. Wie op locatie zijn of haar stem uitbrengt, doet dat met een eigen rood potloodje, dat ter plekke wordt uitgedeeld en daarna mee naar huis mag.

Het coronavirus maakt de voorbereidingen van de verkiezingen anders dan anders. Niet alle negentien stembureaus die bij de vorige verkiezingen werden gebruikt, zijn geschikt om coronaproof in te richten en onder de stembureauleden zullen mensen zijn die onder de risicogroep vallen en geen zitting kunnen of willen nemen op het stembureau. 

Onzeker is welke maatregelen er in het voorjaar gelden. Bij de voorbereidingen houdt het college daarom rekening met vergaande maatregelen, zo heeft het de gemeenteraad afgelopen week laten weten.

Kuchschermen
Terwijl de ‘Tijdelijke wet verkiezingen covid-19’ nog in behandeling is bij de Eerste Kamer, worden maatregelen in die wet in Zuidplas al in de voorbereidingen meegenomen. Versoepelen is makkelijker dan aanscherpen, is de gedachte.

Daarom worden stemlokalen aangepast aan de coronamaatregelen, met kuchschermen en een inrichting waarbij de anderhalvemeterregel kan worden toegepast. Een aantal stembureaus is te klein of zit op nu ongeschikte locaties, zoals verzorgingshuizen. 

Met mobiele teams kunnen daar wel bijzondere stembureaus met beperkte toegang worden ingericht, zodat bewoners of (vaste) bezoekers van die instellingen in eigen huis kunnen stemmen, zonder onnodig te worden blootgesteld aan een toeloop van kiezers. 

Onderzocht wordt nog of ook op scholen bijzondere stembureaus kunnen komen, die pas opengaan nadat de scholen uit zijn.

Grote tenten
Door de groei van Zuidplas verwacht de gemeente ongeveer 1900 meer stemgerechtigden dan bij de vorige verkiezing. In Moerkapelle, Moordrecht en Nieuwerkerk worden grote tenten als drive-instembureau ingericht. In Zevenhuizen functioneert het afvalbrengstation bij verkiezingen al enkele jaren op die manier.

Als het nodig blijkt, worden ook alternatieve tellocaties ingezet, zodat tellers voldoende afstand van elkaar kunnen bewaren.

Vier stemlokalen in Zuidplas zullen twee dagen eerder opengaan dan de verkiezingsdag. Die extra stemmogelijkheid op maandag en dinsdag is met name gericht op kiezers uit risicogroepen. Die maatregel wordt opgenomen in een spoedwetvoorstel dat de minister van Binnenlandse Zaken op dit moment in voorbereiding heeft. Zuidplas streeft ernaar om in elk dorp één stembureau eerder te openen.

Makkelijker stemmen
Bij de Tweede Kamerverkiezing wordt ook het volmachtsstemmen tijdelijk makkelijker gemaakt. Kiezers kunnen éénmalig drie machtigingen aannemen. De gemeente kan een schriftelijke volmacht straks elektronisch versturen. Het ministerie onderzoekt nog het uitbreiden van stemmen per brief.

In de voorbereiding houdt gemeente Zuidplas ook al rekening met een andere maatregel van het spoedwetvoorstel, namelijk het uitbreiden van de termijn waarin de verkiezingsuitslag wordt vastgesteld: van acht naar dertien dagen.

Kosten
De extra kosten van veel van de maatregelen zijn begroot op 40.000 euro. De kosten voor de maatregelen in de spoedwet zijn in dat bedrag nog niet meegenomen. Burgemeester en wethouders verwachten dat de compensatie van het Rijk die de gemeente volgend jaar krijgt, voldoende zal zijn om de kosten te dekken.