Wethouder: impact uitspraak over Vijfde Dorp valt mee
Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: archief Hart van Holland
Vijfde Dorp

Wethouder: impact uitspraak over Vijfde Dorp valt mee

  •   keer gelezen

Zuidplas – Het lijkt erop dat de impact van de uitspraak van de Raad van State, die onlangs twee bestemmingsplannen voor het middengebied van de Zuidplaspolder vernietigde, meevalt. Dat heeft wethouder Jan Hordijk laten weten.

Erik van Leeuwen

“Het is vervelend en we zullen wat moeten repareren, maar zoals het er nu uitziet is de schade te overzien”, zei Hordijk. “Het is niet zo dat we nu op onze rug op de grond liggen.”

De Raad van State stak eind vorige maand een stokje voor twee bestemmingsplannen. Beide werden op belangrijke onderdelen vernietigd. Met de plannen maakt de gemeente Zuidplas de weg vrij voor grootschalige woningbouw in het Vijfde Dorp. In de bestemmingsplannen werden uitbreidings- en bouwmogelijkheden van agrarische bedrijven beperkt. Volgens tuindersorganisatie Glastuinbouw Nederland worden bedrijven daarmee ‘op slot gezet’.

Hordijk liet zich niet uit over wat de directe gevolgen zijn van de uitspraak. De ontwikkeling van het Vijfde Dorp komt volgens hem niet in gevaar. 

Onderhandelingen
Alle overleggen erover vinden achter gesloten deuren plaats. Het college vroeg en kreeg afgelopen week een voorbereidingskrediet van 600.000 euro, waarmee een vervolg gegeven kan worden aan de verdere voorbereiding van de plannen.

Op dit moment wordt druk onderhandeld met de andere partners in de Grondbank. De gemeente Waddinxveen, die er met een klein deel in zit, is nog altijd voornemens uit de Grondbank te stappen. Dat moet volgens bronnen eind dit jaar gaan gebeuren. 

Ook een eventuele uitbreiding van het Gouwepark valt onder het masterplan ‘middengebied Zuidplaspolder’, waardoor ook daarover geen mededelingen worden gedaan. 

Dat de onderhandelingen stroef verlopen, is een feit. Zuidplas worstelt met het sluitend maken van de businesscase. De grond die aangewend moet worden, is duurder, waardoor ook in het woningprogramma wijzigingen moet worden aangebracht. Dat betekent: of meer woningen dan de vierduizend uit het voorstel van Zuidplas aan de andere partners, of een ander aanbod, waarbij er meer duurdere koopwoningen komen in plaats van sociale woningbouw.

Ergernis
Jan Baas (SP) sprak tijdens de gemeenteraad zijn ergernis uit over de besloten vergaderingen. Hij vindt dat inwoners recht hebben om te weten wat er speelt. “Het bid van Zuidplas is eind 2017 al gepresenteerd. We kunnen niet achter gesloten deuren blijven vergaderen. Ik begrijp dat er grote financiële belangen spelen, maar eens moeten we de openbaarheid in.”

Hordijk gaf aan dat hij dat ook graag wil: “Het zou mij een lief ding waard zijn om met de plannen naar buiten te komen, maar pas na de onderhandelingen met onze partners.”

Meer berichten