Orange the World gaat niet door in Zuidplas.
Orange the World gaat niet door in Zuidplas. Foto: archief

PvdA/GroenLinks en D66 vangen bot met Orange-motie

Algemeen 209 keer gelezen

Zuidplas – Zuidplas sluit zich niet aan bij Orange the World, de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Net als vorig jaar sneuvelde een initiatief in de gemeenteraad. “Het is symboolpolitiek.”

Erik van Leeuwen

PvdA/GroenLinks en D66 wilden met de actie extra aandacht vragen voor het probleem. Volgens Johan Helmer, raadslid van PvdA/GroenLinks, is geweld tegen vrouwen en meisjes vanwege corona alleen maar actueler geworden. “Gezinnen zijn veel meer thuis en worden gedwongen meer bij elkaar te zitten. Dat leidt tot conflicten en meer huiselijk geweld.”

De gemeenteraad onderstreepte het belang van goede voorlichting, signalering en hulp, maar de grote meerderheid was er niet van overtuigd dat de motie bijdraagt aan de bestrijding van het probleem. Helmer wilde eerst het carillon op het raadhuis oranje verlichten, maar toen hij hoorde dat de verlichting al een tijdje stuk is, stelde hij voor een vlag van Orange the World voor het gemeentehuis te hijsen.

Project
De vlag wilde hij uit eigen zak betalen om de gemeente niet op verdere kosten te jagen. “Een sympathiek plan, maar het is symboolpolitiek”, reageerde Johan Snoei (ChristenUnie/SGP). “Ik zie niet in wat het hijsen van een vlag helpt. Er moet op andere niveaus wat gebeuren. En volgens mij gebeurt dat ook.”

Dat kon wethouder Daan de Haas bevestigen. “We besteden er via Veilig Thuis veel aandacht aan. We hebben in de regio ook een project lopen waar ik samen met de wethouder van Gouda één van de trekkers van ben.”

“Het is goed dat er op deze manier aandacht voor is”, zei VVD-fractievoorzitter Ferry van Wijnen, die aangaf dat er binnen zijn fractie verdeeld werd gedacht over de actie. “We stemmen daarom straks verdeeld.”

Het CDA schaarde zich om een heel andere reden niet achter de motie. “Vorig jaar hadden we best onze twijfels, maar hebben we voor gestemd”, zei Tinet de Jonge. “Nu stemmen we tegen, omdat we het niet goed vinden dat een democratisch genomen besluit nu door middel van een motie opnieuw wordt aangevochten. Zo kunnen we wel blijven doorgaan.”