Afbeelding
Foto: archief

Meedenken over windmolens en zonnepanelen in de regio

Algemeen 348 keer gelezen

Regio - “Zuidplas is geen voorstander van windmolens binnen de gemeentegrenzen”, benadrukt wethouder Jan Verbeek van Duurzaamheid en Klimaatadaptatie. Omdat de regio wel de opdracht van het Rijk heeft gekregen om eventueel windmolens en zonnepanelen te plaatsen, roept hij inwoners op mee te denken via een regionale enquête.

Nederland stapt over op duurzame energie. In het Klimaatakkoord staat dat vanaf 2030 in heel het land jaarlijks minstens 35 terawattuur (TWh) aan duurzame elektriciteit moet worden opgewekt. Bijvoorbeeld met windmolens of zonnepanelen. In dertig regio’s wordt hiervoor een plan gemaakt: een Regionale Energie Strategie (RES). 

Zuidplas werkt samen met de andere gemeenten in de regio Midden-Holland aan zo’n plan. Samen willen de gemeenten vanaf 2030 elk jaar 0,435 TWh aan duurzame elektriciteit opwekken in de regio. Dat kan bijvoorbeeld met 67 windmolens, of met 544 hectare aan zonnepanelen - vergelijkbaar met 816 voetbalvelden - of met een combinatie van windenergie én zonne-energie.

Enquête
Gemeente Zuidplas nodigt inwoners uit om mee te denken over de plekken waar zonnepanelen kunnen worden geplaatst en waar ruimte is voor andere vormen van energieopwekking. Zij kunnen tot en met 18 december de enquête hierover invullen.

Meepraten kan op 9 december van 19.00 tot 21.00 uur tijdens een zogenoemde kansentafel (aanmelden via de website onder het kopje Proces).