Vijf vragen en antwoorden bij ontwikkeling van Vijfde Dorp
Logo hartvanzuidplas.nl
<p>In de Zuidplaspolder is bouwen onder NAP een van de uitdagingen.</p>

In de Zuidplaspolder is bouwen onder NAP een van de uitdagingen.

(Foto: Erik van Leeuwen)
Vijfde Dorp

Vijf vragen en antwoorden bij ontwikkeling van Vijfde Dorp

  •   keer gelezen

Zuidplas – Zuidplas bouwt er lustig op los de afgelopen jaren en dan moet de grootste klus nog komen: de ontwikkeling van het middengebied van de Zuidplaspolder, in de volksmond ook Vijfde Dorp genoemd. Volgens wethouder Jan Hordijk is het ‘de moeder van alle bouwprojecten’. Vijf vragen en antwoorden op een rijtje.

Erik van Leeuwen

Hoeveel mensen bij de gemeente houden zich bezig met het Vijfde Dorp?
De vaste kern van het projectteam Middengebied bestaat uit een tiental gemeenteambtenaren die allen een deel van de werkweek aan de slag zijn voor het Middengebied. Het team is onderdeel van een grotere projectorganisatie, met een bestuurlijk overleg en een stuurgroep.

Welke specialismen hebben zij?
Naast een aantal ondersteuners zoals een procesmanager en een communicatieadviseur is er een aantal beleidsinhoudelijke specialisten. Denk daarbij aan een stedenbouwkundige en een planeconoom.

Wordt het team verder uitgebreid na groen licht voor het Vijfde Dorp?
Wanneer een masterplan door de gemeenteraad is vastgesteld en afspraken zijn gemaakt met de bestuurlijke partners - provincie en de gemeenten Rotterdam, Gouda en Waddinxveen en het hoogheemraadschap - zal de ontwikkeling van het Middengebied in de volgende fase terechtkomen. Hierin ligt de nadruk op de voorbereiding van de uitvoering, met name het opstellen van één of meer bestemmingsplannen. Over de duur van deze fase en de organisatie brengt de gemeente niks naar buiten.

Is er al een werktitel?
Nee. In het masterplan zal hiervoor een voorstel worden gedaan.

In Flevoland werden in de jaren zeventig en tachtig nieuwe dorpen uit de grond gestampt. Worden deze ervaringen meegenomen?
De gemeente zegt zich gelukkig te prijzen veel kennis en kunde in alle hoeken van de samenleving te kunnen ‘aanboren’. Dat geldt zowel voor ervaringen opgedaan in het verleden, maar ook voor innovatieve ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid (o.a. gasloos) en levensduur.

Meer berichten