Esse Zoom in Nieuwerkerk is één van de wijken waar de productie een duizelingwekkend tempo heeft aangenomen.
Esse Zoom in Nieuwerkerk is één van de wijken waar de productie een duizelingwekkend tempo heeft aangenomen. Foto: Erik van Leeuwen

Record: Zuidplas stampt er honderden woningen uit

Algemeen 853 keer gelezen

Zuidplas - 2020 wordt een productief bouwjaar voor Zuidplas. De prognose is dat aan het eind van het jaar in totaal 665 nieuwe woningen zijn opgeleverd. Vorig jaar waren het er 485.

Erik van Leeuwen

Esse Zoom is één van de wijken waar de productie een duizelingwekkend tempo heeft aangenomen. De Amazone is de hoofdader van het wegennet in Nieuwerkerks nieuwste woonwijk. Vlak voor vieren op vrijdagmiddag ligt de weg er stil en verlaten bij. Even daarvoor was het nog druk met vertrekkende bedrijfsauto’s van metselaars, timmermannen en andere vaklui. 

Waar op doordeweekse dagen overdag het geluid van bouwmachines overheerst, verandert Esse Zoom in het weekend in stiltegebied. Een zwart-witte kat ziet zijn kans schoon. Als hij in de gaten krijgt dat hij ontdekt is op de bouwplaats, versnelt hij verschrikt zijn pas en verdwijnt tussen de huizen in aanbouw.

De gemeente Zuidplas lijkt met zo’n dertig projecten vooral een bouwbedrijf. Dit jaar is het de verwachting dat 665 nieuwbouwwoningen worden opgeleverd; een enorme productie in een jaar met een stikstof-, PFAS- en coronacrisis. Ter vergelijking: vorig jaar kwamen er 485 nieuwe woningen bij. Het bouwtempo zal de komende jaren nog worden opgevoerd, als het aan de gemeente ligt. “Het streven is een continue bouwstroom te creëren de komende jaren.”

Daarvoor is het wel van belang dat het Vijfde Dorp doorgaat, stelt de gemeente. “Besluitvorming voor het Middengebied gaat hieraan vanzelfsprekend een belangrijke steen bijdragen. Met een efficiënte organisatie kan een zo hoog mogelijk bouwtempo worden bereikt.”

Het project Esse Zoom bestaat uit totaal veertien fasen. Fase 10, 11, 12 en 13 zijn in voorbereiding, meldt de gemeente. “Wij verwachten deze woningen op te leveren eind 2021.” Voor fase 14 is nog geen planning beschikbaar, wordt erbij vermeld.

Een ander topproject in Zuidplas is Koningskwartier in Zevenhuizen. Vorig jaar werden in de wijk 519 nieuwe woningen opgeleverd, gepland staan nog 823 woningen. De totale geraamde productie wordt dan 1334 woningen.

Nog niet alle resterende deelplannen zijn definitief, houdt de gemeente een slag om de arm: “De uiteindelijke daadwerkelijke productie kan dus nog afwijken.” Met een Koningskwartier dat af is, is Zevenhuizen in één klap dertig procent groter.

Inbreilocaties
In Moerkapelle werden in de eerste twee fasen van De Jonge Veenen 375 woningen gerealiseerd. De laatste fase van de wijk voorziet in 175 nieuwe huizen. In het totale plan zal zo’n dertig procent sociale huur zijn.

In Moordrecht groeit De Brinkhorst razendsnel. Wie even voor tien dagen in quarantaine moet en daarna een rondje loopt, ontdekt weer een nieuw straatje.

In totaal komen er 350 woningen. Daarvan is nu zestig procent gerealiseerd: 210 woningen. Volgens de gemeente is er geen verdere uitbreiding gepland.

Dan zijn er nog de bouwprojecten op zogenaamde inbreilocaties. Die zijn er wat betreft omvang in alle vormen en maten. Het gaat om tientallen projecten, waarbij de één meer in het oog springt dan de ander. Het zijn ook projecten die met de grootste voorzichtigheid worden aangepakt om toekomstige buren in het proces te laten meedenken en -praten.

De wijk Dorrestein in Nieuwerkerk staat voor een metamorfose in het centrum rondom het winkelcentrum. De plannen voor de herontwikkeling van het voormalige Rabobank-gebouw (appartementen en een gezondheidscentrum) verkeren in een laatste stadium. Op een paar honderd meter ervandaan wacht een braakliggend terrein, waar ooit basisschool De Tweemaster stond, op ontwikkeling. 

Ook hiervoor bevinden de plannen (appartementen in de sociale huur) zich in een vergevorderd stadium. “Het zit in de ontwerpfase”, aldus de gemeente, die aangeeft dat deze maand een overleg is gepland met de klankbordgroep om tot een variant te komen. “Vervolgens zal de bestemmingsplanprocedure starten.”