Afbeelding
Foto: Nina Edmondson/Pixabay

Gemeente brengt openbare toiletten in kaart: ‘Voor veel inwoners serieus probleem’

Algemeen 503 keer gelezen

Zuidplas - De gemeente gaat een inventarisatie doen naar de beschikbaarheid van openbare en opengestelde toiletten in de gemeente. Nieuw Elan Zuidplas (NEZ) had daartoe samen met de SP en PvdA/GroenLinks opgeroepen. De gehele raad steunde het initiatief vorige week.

Volgens NEZ zijn er op dit moment nauwelijks openbare toiletgelegenheden waarvan gebruik kan worden gemaakt. In het centrum van Nieuwerkerk bevindt de enige openbare toilet en gehandicapten-wc zich in het gemeentehuis. Dat is echter in het weekend dicht en op doordeweekse dagen na vijf uur ’s middags gesloten voor publiek.

“De nood is hoog”, zei fractievoorzitter Paul van Drenth van NEZ vorige week in de raadsvergadering. In winkelcentrum Reigerhof zijn er weliswaar toiletten bij horeca, maar restaurants en cafés zijn vanwege de coronamaatregelen gesloten. Ook in de andere dorpen zijn er nauwelijks openbare of opengestelde toiletten.

“We kunnen er lacherig over doen, maar voor veel inwoners is dit een serieus probleem”, zei Van Drenth. “Ik ken mensen die vanwege hun beperking of ziekte om het kwartier naar het toilet moeten. In de normale beschaving die wij zijn, moet er in de centra een toilet in de buurt zijn.”

Inventarisatie
Van Drenth verwees naar de hogenood-app van de Maag Lever Darm Stichting, die als norm heeft dat er om de 500 meter een toilet is. Om het college te helpen, had hij het uitgebreide toiletplan van de stichting voor de gemeente uitgedraaid. Daarnaast kreeg wethouder Jan Willem Schuurman van buitenruimte een wc-doeboek.

Schuurman zegde toe een inventarisatie te doen. “Dat lijkt mij een goede zaak. We zullen in gesprek gaan met winkeliers om te kijken waar zich toiletten bevinden die gebruikt kunnen worden.” Doel is om het aantal toiletten die in de hogenood-app staan vermeld, uit te breiden. 

Schuurman vond het nog wel een stap te ver om een plan te maken als uit de inventarisatie blijkt dat er te weinig opengestelde toiletten zijn.