Initiatiefnemer Eelco Slingerland 'overhandigde' de cd in een zoomsessie aan burgemeester Han Weber.
Initiatiefnemer Eelco Slingerland 'overhandigde' de cd in een zoomsessie aan burgemeester Han Weber. Videostill

Muziekstuk voor jarig Zuidplas is ‘Vivaldi 2.0’

Cultuur 266 keer gelezen

Zuidplas - ‘Tjongejonge, wat gáát dit’, was het gevoel bij de musici die op maandagochtend 2 november om half tien in de Dorpskerk van Moordrecht de cd met onder andere het stuk Vier seizoenen in Zuidplas inspeelden. “De chemie die loskwam, was heel bijzonder”, zei pianist André van Vliet afgelopen maandag bij de digitale presentatie van de cd.

Ze mochten sinds lange tijd tot hun grote blijdschap weer sámen spelen. “Het was emotioneel en dat hoor je terug”, weet Van Vliet. De cd die op initiatief van Moordrechtenaar Eelco Slingerland werd opgenomen, is een van de door de gemeente gesteunde projecten waarmee het tienjarig bestaan van Zuidplas wordt gevierd. 

Normaal gesproken organiseert Slingerland concerten, maar het jubileumconcert ging vanwege corona in november niet door. Het programma van het concert staat nu dus op cd, inclusief het op verzoek van Slingerland door Jan Peter Teeuw gecomponeerde stuk Vier seizoenen in Zuidplas. “Driehonderd jaar geleden componeerde Vivaldi De vier jaargetijden (Le quattro stagioni, red.). Ik dacht: laten we een Vivaldi 2.0 maken, gericht op Zuidplas. We hebben twee pagina’s volgeschreven met items die Zuidplas kenmerken en daar is de componist mee aan de slag gegaan.” 

Het stuk zit volgens mede-uitvoerende Van Vliet ‘fabelachtig knap’ in elkaar. “Ik ben ervan overtuigd dat het in heel Nederland veel uitgevoerd zal gaan worden.”

Slingerland voegt eraan toe dat zo’n vijfhonderd cd’s naar relaties worden gestuurd en de bladmuziek een plek krijgt in muziekbibliotheken. “Waar de muziek ook gespeeld wordt, die zal altijd verbonden blijven met Zuidplas.”

De cd is te bestellen door een mail te sturen naar marketing@flyingeagle.nl.