Een prefab-noodwoning, gebouwd na de Tweede Wereldoorlog.
Een prefab-noodwoning, gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Foto: Bert van As/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Handen nog niet op elkaar voor tijdelijke woningen in Zuidplas

Algemeen 396 keer gelezen

Zuidplas – Mooi dat het er is en dat het kan, maar de kans dat er in Zuidplas snel verplaatsbare en tijdelijke woningen worden gebouwd is heel klein. “Er zijn veel hobbels”, aldus woningcorporaties.

Erik van Leeuwen

De landelijke overheid nam dit jaar extra stimuleringsmaatregelen om de ontwikkeling van flexibele woningen mogelijk te maken. Het is één van de wapens die het Rijk inzet tegen de woningnood. 

Onder flexibel wonen vallen drie categorieën: verplaatsbare en tijdelijke woningen en woningen die maar tijdelijk bewoond mogen worden. De woningen hebben een oppervlakte van veertig tot vijftig vierkante meter en zijn bedoeld voor starters en mensen die een te hoog inkomen hebben om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen, maar niet de financiële middelen bezitten voor een koopwoning.

Probleem
“Het idee erachter is prima”, zei Ron de Haas, directeur van woningcorporatie Mozaïek vorige week. “We hebben echter in de Zuidplaspolder één groot probleem: de bodemgesteldheid. Je moet eerst heien, dat stuwt de kosten. Als je de woningen weghaalt, moeten de palen er ook weer uit.”

De overheid ziet zelf ook een probleem met draagvlak. Omwonenden zitten niet te wachten op tijdelijke woningen in hun buurt. Dus blijven nieuwbouwlocaties over. 

Ook daar zal veel weerstand van omwonenden zijn, verwacht René Mascini, directeur van Woonpartners Midden-Holland. “In Esse Zoom in Nieuwerkerk hebben we een project gerealiseerd (voor beschut wonen, red.) waar veel verzet tegen was. Ik moet er niet aan denken hoe dat was gegaan bij een project met tijdelijke woningen.” 

Volgens Mascini zijn er veel praktische bezwaren. De investering is fors, ondanks het wegvallen van de verhuurdersheffing. De Haas twijfelt daarnaast of er wel snelheid gemaakt kan worden. “Als de woning vandaag besteld wordt, staat de aannemer niet morgen voor de deur.”

VVD-raadslid Leendert Karreman vindt dat veel meer ingezet moet worden op kleinere permanente woningen. “Die zijn daardoor veel beter betaalbaar.” Ook volgens De Haas ligt de oplossing in permanente woningen: “Bouwen, bouwen en bouwen.”