Afbeelding
Foto: archief

Raad baalt van extra budget voor klaslokalen

Algemeen 592 keer gelezen

Zuidplas - De groei van het aantal leerlingen op basisscholen in Zuidplas blijft moeilijk te voorspellen. Desondanks denkt het college dat met een extra budget van bijna 130.000 euro de problemen rond huisvesting van scholen in de gemeente zijn opgelost.

Door Erik van Leeuwen

“We zitten hier niet op te wachten”, maakte VVD-fractievoorzitter Ferry van Wijnen duidelijk. “We hebben al financiële problemen genoeg.” Daarmee doelde hij op het enorme begrotingstekort van de gemeente.

Op drie plekken in Zuidplas is er een tekort aan klaslokalen. Dat is op scholen die, niet toevallig, naast een nieuwbouwwijk zijn gevestigd. Het geldt voor Moerkapelle (De Jonge Veenen), Zevenhuizen (Koningskwartier) en Nieuwerkerk (Esse Zoom).

De raad baalt ervan dat er achteraf herstelwerkzaamheden plaats moeten vinden. Werkelijke leerlingenaantallen overstijgen de prognoses. “Het is alsof we achter de feiten aan lopen”, aldus Van Wijnen. “Het moet toch mogelijk zijn om dat beter in kaart te brengen. Over het algemeen worden de woningen in een nieuwbouwwijk bewoond door jonge gezinnen. Die gaan snel werken aan gezinsuitbreiding.”

Wethouder Jan Verbeek erkende dat de cijfers uit de prognose niet altijd even betrouwbaar zijn. “Het lastige is dat 1 oktober het meetmoment is voor het volgend schooljaar. Op basis daarvan wordt de hoeveelheid lokalen aan de scholen toegewezen. Wij zitten in een groeigemeente, dat maakt een goede prognose extra lastig.”

Dagmar Ambachtsheer (ChristenUnie/SGP) constateerde dat bij de groeistuipen van Zuidplas de verantwoordelijkheid volledig bij de groeigemeente ligt. “Dat is vreemd, omdat we voorzien in een grote woningbehoefte. Gelukkig heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zelf ook ingezien dat dat geen goede redenering is.”

Volgens Verbeek kan, met de wijziging in systematiek - de meting van het aantal leerlingen gaat van 1 oktober naar 1 februari - een nauwkeurigere prognose worden gegeven.

“Helemaal zeker weten hoe het werkelijk gaat, kun je het niet. Het blijft een prognose. Zo heeft één van de scholen in de brede school in Esse een grote aantrekkingskracht. Er zijn 55 kinderen uit Capelle ingeschreven. Een nieuwe school, zoals in het Koningskwartier in Zevenhuizen, is ook lastig te voorspellen. Het blijft wel een nieuwe school. Over vijf jaar moet de school 250 leerlingen hebben, maar het is altijd vraag hoe het de eerste twee jaar gaat.”