De geplande pijpleiding had er deze maand moeten liggen. Zo ver is het niet gekomen.
De geplande pijpleiding had er deze maand moeten liggen. Zo ver is het niet gekomen. Foto: archief

Plan om restwarmte uit Rotterdamse haven te halen, redt het niet

Algemeen 663 keer gelezen

Den Haag - Huizen verwarmen met restwarmte uit de haven van Rotterdam; na vele financiële tegenvallers, jaren van vertraging en geheime vergaderingen, maakte provincie Zuid-Holland onlangs bekend dat er een streep door het plan is gezet.

Myriam Dijck

De geplande warmteleiding, genaamd Leiding over Oost (LoO), zou industriële restwarmte naar Leiden transporteren om daar huizen te verwarmen. De pijpleiding moest langs de westrand van de gemeente Zuidplas komen, met de mogelijkheid voor aftakkingen. 

Zuidplas zag dit als een uitgelezen kans; de leiding werd ‘immens belangrijk’ voor gasloze warmte genoemd. Veel andere gasloze verwarmingstechnieken zouden niet toereikend zijn voor de hoge warmtevraag in de gemeente, wat onder andere komt door de vele glastuinders in het gebied. 

Gemeente Rotterdam en de provincie waren samen eigenaar van Warmtebedrijf Rotterdam die de LoO zou uitvoeren. De leiding had er deze maand moeten liggen.

Geen verrassing
Gemeente Zuidplas schrijft desgevraagd: “De Leiding over Oost was een mogelijkheid voor Zuidplas om restwarmte uit het havengebied te kunnen afnemen voor de glastuinbouw en delen van de gebouwde omgeving in Zevenhuizen en Moerkapelle. Realisatie van deze leiding is al langer onzeker. Het afblazen hiervan is daarom ook geen verrassing.”

Als alternatief wordt nu gewerkt aan een nieuw regionaal warmtetransportnet. Restwarmte uit Rotterdam wordt nog steeds genoemd als mogelijke bron, net als aardwarmte. De hoofdleiding, genaamd WarmtelinQ, zal tussen Rotterdam en Den Haag komen. 

Gemeente Zuidplas laat weten erover in gesprek te zijn.