Het grondgebied waar het Vijfde Dorp moet komen moet wel beschikbaar zijn.
Het grondgebied waar het Vijfde Dorp moet komen moet wel beschikbaar zijn. Foto: archief

Ondernemer eist medewerking gemeente aan woningbouwplan, Zuidplas weigert

Juridisch Vijfde Dorp 824 keer gelezen

Den Haag – Woest is ondernemer Bert Duijndam op het gemeentebestuur van Zuidplas. Dat weigert mee te werken aan zijn plan voor 38 woningen op de plek van zijn bedrijf aan de Tweede Tochtweg in Nieuwerkerk. “Tegenwerking en uitroking”, brieste hij vrijdag via een videoverbinding tijdens een zitting bij de Raad van State.

Duijndams bouwplan past binnen het geldende bestemmingsplan Rode Waterparel en binnen toekomstige woningbouwplannen voor het gebied waar hij met zijn bedrijf huist. Maar zijn woningbouwplan moet nog wel worden geregeld in een concreet uitwerkingsplan. En dat weigert de gemeente vast te stellen. De Raad moet nu beoordelen of dat terecht is.

Intussen is het bedrijf van Duijndam wegbestemd om ruimte te maken voor mogelijke woningbouw in het project Vijfde Dorp. Daarnaast heeft de gemeente de ondernemer zestien jaar geleden al gedwongen om haar het recht van eerste koop van zijn gronden te geven. Het bedrijf is bereid om te verkassen, maar wil met de woningbouw de verplaatsing van het bedrijf financieren.

De ondernemer wijst op een overeenkomst die hij na langdurig overleg met de gemeente heeft gesloten. Die overeenkomst wil de gemeente niet nakomen. “Alles is nu ‘on hold’ gezet”, klaagt Duijndam. “Dat is in strijd met het vertrouwensbeginsel. Een toezegging blijft een toezegging.” Hij stelt al 175.000 euro aan kosten te hebben gemaakt voor zijn bouwplan.

De advocaat van de gemeente zegt wel begrip te hebben voor de situatie van Duijndam. Maar nu meewerken aan dat plan is niet mogelijk. Het uitwerkingsplan voor de woningbouw die de ondernemer wil, kan niet worden vastgesteld voordat duidelijkheid komt over de inrichting en verkaveling van het Vijfde Dorp.

Dwarsliggen
Bij dat bovenregionale woningbouwproject zijn ook de provincie en de gemeente Rotterdam betrokken. De gemeente wil het project niet frustreren door nu Duijndam zijn zin te geven.

Op de vraag van de voorzitter van de Raad of de provincie en Rotterdam het bouwplan van Duijndam tegenwerken, kon de advocaat van de gemeente geen duidelijk antwoord geven. Het lijkt erop dat vooral gemeente Zuidplas zelf dwarsligt.

Volgens de advocaat moet in de loop van dit jaar een zogeheten masterplan voor het Vijfde Dorp worden vastgesteld. Daarna volgen er bestemmingsplannen, waarin duidelijk wordt waar wel en waar geen bebouwing mag komen. Dan pas kan blijken of er ruimte is voor Duijndams plan.

Op slot
De raadsvoorzitter constateerde dat voor de ondernemer intussen wel al vele jaren zijn verstreken. “Het probleem is dat Duijndam al heel lang aan het wachten is en hij kan zijn bedrijf ook niet uitbreiden.”

Maar de advocaat stelde dat de afspraken met Duijndam niet opwegen tegen het algemene belang van woningbouw.

Ze erkende wel dat meer ondernemers in het gebied voorlopig geen kant op kunnen, omdat hun bedrijf op slot is gezet. “Ze laten ons failliet gaan en kunnen dan voor een prikkie onze gronden overnemen”, oordeelde Duijndam. 

Uitspraak over zes weken.