Waterschap gaat dagelijks corona meten in rioolwater
Logo hartvanzuidplas.nl
<p>De monsternamekast in Bergschenhoek.</p>

De monsternamekast in Bergschenhoek.

(Foto: Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard)

Waterschap gaat dagelijks corona meten in rioolwater

  •   keer gelezen

Regio - Niet wekelijks, maar dagelijks gaat het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard dit jaar metingen verrichten op de aanwezigheid van coronavirusdeeltjes in het afvalwater. Daarvoor wordt op de zuiveringen extra meetapparatuur geïnstalleerd.

Op dit moment worden alle zuiveringen in het gebied van Schieland en de Krimpenerwaard wekelijks getest door het RIVM. Dat kijkt vooral naar de veranderingen in de hoeveelheid virusdeeltjes in het rioolwater en hoopt daarmee een uitbraak te kunnen voorspellen. Dit jaar wordt het aantal metingen verhoogd.

Daarnaast loopt er een onderzoek in de omgeving van Rotterdam op de rioolgemalen. Hier wordt geprobeerd van specifieke wijken de rioolwatercijfers te vergelijken met de meldingen bij de huisartspraktijken. Zo moet een methode worden ontwikkeld, waarmee met alleen rioolwatercijfers kan worden bepaald hoeveel mensen besmet zijn.

Ook het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard neemt monsters op sommige rioolgemalen. Sinds het opduiken van de Britse coronamutant in gemeente Lansingerland - die volgens de GGD overigens nog niet is aangetroffen in de regio Midden-Holland - staat nu ook een monsternamekast in Bergschenhoek om dat gebied beter in de gaten te houden.

Meer berichten