Bij Zevenhuizen komt een nieuw station, dat 2024 operationeel moet zijn.
Bij Zevenhuizen komt een nieuw station, dat 2024 operationeel moet zijn. Archieffoto: Liander

Nieuw hoogspanningsstation bij Zevenhuizen in 2024 in gebruik: ‘Het is hard nodig’

Algemeen 1.394 keer gelezen

Zevenhuizen – Het nieuwe hoogspanningsstation Zevenhuizen-Zuidplaspolder moet Lansingerland, Waddinxveen, Zevenhuizen, Moerkapelle, maar ook het Vijfde Dorp van elektriciteit gaan voorzien. “Het is hard nodig”, zei wethouder Jan Willem Schuurman donderdagavond tijdens een digitale informatiebijeenkomst.

Erik van Leeuwen

Het 150-20kV-hoogspanningsstation, waarvan de start van de bouw volgend jaar is gepland, moet in 2024 in gebruik genomen worden. TenneT bouwt het in samenwerking met de netwerkbeheerders Liander en Stedin en de gemeente Zuidplas.

Bij omwonenden in Zevenhuizen zijn er zorgen over elektromagnetische velden en het geluid dat geproduceerd wordt. TenneT liet weten dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. “De 0,4 microtesla contour van de kabel is vanuit het hart van het tracé aan beide kanten 15 meter. In Zevenhuizen liggen binnen die 15 meter geen woningen.” Overigens is er voor ondergrondse kabels en hoogspanningsstations in Nederland geen voorzorgsbeleid, de microtesla contour is gebaseerd op de sterkte van een bovengronds magneetveld.

Tennet stelt verder dat bij de totstandkoming van een tracé geprobeerd wordt om zo veel mogelijk 50 meter afstand (25 meter aan weerszijden van de kabel) te houden voor de aanlegstrook. Dit om hinder bij de aanleg te voorkomen. 

Geluidsexpert Gerd Lassche stelde dat het geluid dat door het station wordt voortgebracht voor het grootste deel wegvalt door het geluid van de snelweg en N219, waartussen het station komt te liggen. Onlangs besloot het college van Zuidplas dat het zicht op het station wordt ontnomen door bosschages.

Acht kilometer
Het station krijgt elektriciteit vanuit Bleiswijk - waar óók een nieuw 150kV-station komt - zelf zal het een aantal andere onderstations ‘voeden’. Er wacht een grote operatie bestaande uit een acht kilometer lange verbinding met station Bleiswijk. Het ondergrondse tracé kruist ook de Rotte en de A12, waardoor boringen nodig zijn.

De huidige capaciteit van het elektriciteitsnetwerk in de regio staat onder druk. De vraag is groter dan het aankan. “We kunnen op dit moment nog leunen op de flexmarkt (een slim systeem waarbij vraag en aanbod van elektriciteit op elkaar worden afgestemd, red.), maar dit houden we niet eeuwig overeind”, zei Lida Rietveld, omgevingsmanager van Liander.

Nu al kunnen niet alle elektriciteitsaanvragen worden gehonoreerd. Dat remt bedrijven die willen uitbreiden. “We zien dat de elektriciteitsvraag toeneemt en verder zal blijven groeien”, stelde wethouder Schuurman. “We gaan meer elektrisch autorijden, hebben een grote woningopgave in dit gebied en staan aan de vooravond van een energietransitie.”