Logo hartvanzuidplas.nl
<p>In Zuidplas wordt het middengebied bestemd voor woningbouw, maar ook omringende gemeenten willen aan de slag met nieuwe huizen.</p>

In Zuidplas wordt het middengebied bestemd voor woningbouw, maar ook omringende gemeenten willen aan de slag met nieuwe huizen.

(Foto: Erik van Leeuwen)
Vijfde Dorp

Álle gemeenten in regio willen woningbouw: ‘We hebben al gras genoeg hier’

  •   keer gelezen

Zuidplas - De gemeenten in Midden-Holland willen in de toekomst hun handen vrij hebben om meer nieuwe woningen binnen hun grenzen te bouwen. Daarom moet de lobby richting de provincie en het Rijk worden geïntensiveerd.

Erik van Leeuwen

Dat vinden diverse topbestuurders van de regio Midden-Holland. Tijdens een regionaal overleg pleitte burgemeester Christiaan van der Kamp van Bodegraven-Reeuwijk voor een ‘hogere lobbystrategie’. “We hebben een goed verhaal richting Den Haag, maar het mag allemaal wél steviger: impactrijker”, zei hij.

Van der Kamp noemde ook voorbeelden van aantallen woningen in de regio. “Tienduizend voor Waddinxveen, voor Zuidplas tussen de tien- en twintigduizend en voor Bodegraven-Reeuwijk ook tienduizend. Voor Gouda en Krimpenerwaard ligt het wat moeilijker.” 

Gras
Gouda heeft geen ruimte, Krimpenerwaard heeft te maken met natuurgebied. Die laatste gemeente wil echter ook graag meer bouwen. “We hebben al gras genoeg hier”, zei wethouder Jan Vente (ChristenUnie).

Van der Kamp: “We moeten ons richten op meer woningen en niet op het verdelen van contingenten (de hoeveelheid die gebouwd mág worden, red.).”

De toekomstplannen van de regio staan beschreven in de uitvoeringsagenda Verstedelijking en Mobiliteit. Zuidplas, dat een belangrijke hand had in het document, zegt dat de regio hiermee goed uit de voeten kan in Den Haag. Aanscherping zou niet nodig zijn.

‘Strik eromheen’
In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is men bang dat Den Haag het Groene Hart ‘op slot’ zet. Als er geen woningen gebouwd mogen worden, heeft dat grote gevolgen voor de leefbaarheid in de plaatsen, is de vrees.

Er is nu al een grote woningdruk en om die te weerstaan wordt grootschalige bouw nodig geacht. “Ik zie op dit moment dat de lobby om niet te bouwen in het Groene Hart beter vertegenwoordigd is dan de lobby die ook mogelijkheden voor ontwikkeling ziet”, aldus Van der Kamp. “Straks is het: strik eromheen.”

Ook van Gouda mag de uitvoeringsagenda wat scherper. “Een tandje ambitieuzer”, aldus burgemeester Pieter Verhoeve.

Meer berichten