Logo hartvanzuidplas.nl
<p>&quot;De behoefte aan recreatie en rust zal alleen maar groeien.&quot;</p>

"De behoefte aan recreatie en rust zal alleen maar groeien."

(Foto: Clips Fotografie/Jan van Woerden)

Omver gereden worden in de Rottemeren is straks verleden tijd

  •   keer gelezen

Zevenhuizen – Een juiste balans tussen natuur en recreatie vinden, is bij de ontwikkeling van De Rottemeren tot ‘landschapspark’ de grootste uitdaging. Het recreatieschap Rottemeren, waar Rotterdam, Lansingerland en Zuidplas in vertegenwoordigd zijn, richt zich op het scheiden van functies.

Erik van Leeuwen

Het concept-ontwikkelplan werd onlangs gepresenteerd. Volgens het recreatieschap zijn een visie en ontwikkelplan tot 2040 hard nodig. Niks doen is geen optie, zei landschapsarchitect en projectleider Mathijs Willemsen. “Dan loopt het helemaal in de soep. Het wordt chaos.”

De Rottemeren heeft zich als natuur- en recreatiegebied allang bewezen. De druk op het gebied is groot. “De behoefte aan recreatie en rust zal alleen maar groeien”, aldus Willemsen. “Er zijn nu al momenten dat het gebied overlopen wordt.”

“We hebben te maken met een toenemende verstedelijking en daarom is dit een uitgelezen plek voor pure ontspanning, educatie en recreatie, maar ook voor het dieren- en plantenrijk”, aldus wethouder Daan de Haas, die namens Zuidplas in het bestuur van het recreatieschap zit. 

Om meer structuur te krijgen, wordt het gebied rond De Rotte een landschapspark. Daarbij wordt ingezet op het scheiden van functies. 

Een hardloper die drie hondenuitlaatservices tegenkomt en een voetganger die bij het maken van een ommetje omver wordt gereden door een fanatieke mountainbiker; dat moet straks tot het verleden behoren, stelt Willemsen. “Daarom wordt het netwerk aan fiets- en voetgangerspaden uitgebreid.”

Agrariërs
Het gebied wordt in vier hoofdfuncties ingedeeld, met polders en akkers op het grondgebied van Zuidplas.

Niet iedereen staat te juichen. De 25 agrariërs kijken met argusogen naar de ontwikkelingen. Zij hebben grote twijfels of hun bedrijfsvoering hand in hand kan gaan met uitbreiding van de recreatiemogelijkheden. “Dat we nog niet zijn meegenomen in de plannen, voedt ons wantrouwen”, aldus Gerard Bac. 

De Alliantie Groenblauwe Rotte ziet naast een goede denkrichting ook ‘bedreigingen’. Ze wijst op de verkeersveiligheid en is het ‘fundamenteel oneens’ met het creëren van sportmogelijkheden in kwetsbare gebieden. De Alliantie maakt zich daarnaast zorgen over uitbreiding van kleinschalige verblijfsaccommodaties en de openbaarheid van het gebied. 

Meer berichten