Rond de zomer wil de gemeente duidelijk hebben hoe beter ingespeeld kan worden op de behoefte van inwoners.
Rond de zomer wil de gemeente duidelijk hebben hoe beter ingespeeld kan worden op de behoefte van inwoners. Foto: pr

Papierberg groeit door pakjes en gebrek aan brengcontainers

Algemeen 265 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - De capaciteit van de papiercontainers bij winkelcentrum Reigerhof zou volgens de gemeente voldoende moeten zijn. Maar omdat er in de rest van Nieuwerkerk en Zuidplas te weinig ‘brengvoorzieningen’ zijn, is er bij Reigerhof, vooral op maandag, sprake van ‘piekbelasting’. Dat schrijft de gemeente in antwoord op vragen van de VVD.

De rommelige situatie die de fractie in het eerste weekend van dit jaar bij de containers bij het winkelcentrum aantrof en die de aanleiding was voor vragen aan burgemeester en wethouders, is niet nieuw. 

Al twee jaar zijn er klachten over de capaciteit van de bakken en het moment van lediging. De gemeente verhoogde de ledigingsfrequentie al van drie naar vier keer, en sinds december naar vijf keer per week.

Toch staat er regelmatig veel papier náást de ondergrondse containers. De gemeente zegt dat papier op te ruimen en geregeld te zoeken naar adressen om te achterhalen wie het papier naast de container heeft geplaatst. Die persoon wordt dan gewaarschuwd of bekeurd. ‘Dit is wel afhankelijk van de handhavingscapaciteit op dat moment’, schrijft het college. 

Ook is aan winkeliers gevraagd om geen gebruik te maken van de containers. ‘De indruk was ontstaan dat dit gebeurde, terwijl dit niet toegestaan is (dit is bedrijfsafval)’.

Veranderd
Volgens het college hebben veel gemeenten te maken met een ‘forse verandering’ in het papieraanbod sinds het begin van de coronacrisis.

Waar papier en karton voorheen meer vrijkwam en werd afgevoerd bij bedrijven, is er nu door het vele thuiswerken en online bestellen meer oud papier bij huishoudens. Het beleid is volgens het college om dat eens in de vier weken op te halen. 

Daarnaast zijn er op een aantal plekken in de gemeente brengcontainers. Dat lijken er echter niet voldoende te zijn. De gemeente gaat ervan uit dat niet alleen omwonenden, maar ook winkelend publiek uit andere delen van Nieuwerkerk het papier naar winkelcentrum Reigerhof brengt. 

De planning is volgens de gemeente om rond de zomer de toekomst van het gemeentelijk oud-papierbeleid duidelijk te hebben. Op korte termijn worden containers vaker geleegd, en waar mogelijk containers bijgeplaatst.