Jacques Bovens en Paul van Drenth op inspectie in de dalenbuurt.
Jacques Bovens en Paul van Drenth op inspectie in de dalenbuurt. Foto: Erik van Leeuwen

In velden- en dalenbuurt kun je ongelukkig je nek breken: ‘Struikelen is hier niet moeilijk’

Algemeen 352 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Nieuw Elan Zuidplas en PvdA/GroenLinks peilen deze week de mening van inwoners van de velden- en dalenbuurt in de wijk Zuidplas. De raadsfracties ontvangen signalen uit de wijk over groeiende onvrede over de staat van de openbare ruimte.

Erik van Leeuwen

Via een huis-aan-huisverspreide flyer wordt inwoners gevraagd wat zij van hun leefomgeving vinden. “Bij veel inwoners is er al langere tijd ergernis over de bestrating en vooral de ongelijkheid van tegels”, zegt Jacques Bovens, raadslid van PvdA/GroenLinks. 

Hij had 3 februari weinig tijd nodig om een voorbeeld te vinden. “Kijk eens op deze parkeerplaats. Er is een flinke heuvel ontstaan. Puur achterstallig onderhoud. Hier kun je zo over struikelen en lelijk vallen. Zeker voor oudere bewoners een gevaar.” 

Volgens Paul van Drenth was het de hoogste tijd voor een ‘staat van je straat’-actie. Hij dringt al jaren aan op een grootscheepse reconstructie. “Ik erger me er als inwoner van de wijk vreselijk aan. De buurt verpaupert op deze manier ook.”

Overgeslagen
De eerste bewoners streken in 1980 neer in de toen nieuwste wijk van Nieuwerkerk. Er staan ongeveer vierduizend woningen, verspreid over de vier buurten mossen, kruiden, velden en dalen.

Bovens: “De mossen- en kruidenbuurt zijn een paar jaar geleden helemaal op de schop gegaan, maar de velden- en dalenbuurt zijn overgeslagen. Dat is best wel gek. Geen idee hoe dat komt. We hebben dat ook gevraagd bij de gemeente, maar die geeft alleen aan dat ze volgens de meerjarenplanning in 2024 aan de beurt zijn.”

Op een paar plekken zijn volgens Van Drenth wel (kleinschalige) werkzaamheden uitgevoerd. “Op sommige plekken breek je, na de reconstructies, wat minder ongelukkig je nek. Ondanks dat blijft het straatbeeld toch sleets. Hier struikelen is niet moeilijk.”

Afhankelijk van de opgehaalde informatie willen NEZ en PvdA/GroenLinks de gemeente aansporen tot versneld herbestraten en eventueel herinrichting. “De gemeente Zuidplas is één van de grootste bouwers van nieuwbouwwijken in Nederland. Dat kan en mag niet ten koste gaan van de leefomgeving van de bestaande woonwijken.”