Afbeelding
Foto: Engin Akyurt/Pixabay

Gemeente worstelt met corona en tijdgeest

Algemeen 377 keer gelezen

Zuidplas - Ook de gemeente Zuidplas heeft te maken met coronagevallen en ziekteverzuim in de organisatie. De afgelopen weken zijn twee medewerkers opgenomen in het ziekenhuis. Het college informeert de raad binnenkort over de financiële consequenties van de uitval, vervanging en extra benodigde inzet.

In een informatienota aan de gemeenteraad hebben burgemeester en wethouders de raadsleden vorige week uitleg gegeven over de huidige situatie in Zuidplas. ‘Het langdurige en aanhoudende karakter van de aanwezigheid van het Covid-19-virus heeft een forse impact op onze samenleving en onze organisatie’, schrijven ze.

Alleen medewerkers van bijvoorbeeld burgerzaken, de buitendienst, het afvalbrengstation en postverwerking zijn nog dagelijks fysiek aanwezig in het gemeentehuis, of op een andere gemeentelijke locatie. De andere ambtenaren werken allemaal vanuit huis. 

Extra werk
Het Team Bevolkingszorg (TBZ), speciaal samengesteld om taken tijdens een crisis uit te voeren, vergadert meerdere keren per week. ‘Dit gebeurt allemaal bovenop reguliere werkzaamheden, waardoor TBZ ongeveer 15 fte (voltijdsfuncties, red.) uit de directe dienstverlening en beleidsvorming trekt’. 

Daarnaast is er extra werk door de uitvoering van (compensatie)maatregelen en contacten met ondernemers, instellingen en sportverenigingen. De komende periode verwacht de gemeente bovendien extra inzet te moeten leveren als door de GGD/GHOR definitief wordt besloten om in Zuidplas een vaccinatielocatie te openen.

De dienstverlenende onderdelen van de gemeentelijke organisatie zien ook een toename van het reguliere werk. Er is volgens het college meer aanbod van telefoon en langere/lastigere gesprekken als gevolg van eenzaamheid en/of weerstand. Ook worden er beduidend meer meldingen openbare ruimte gedaan. Doordat inwoners veel thuis werken, hebben die meer zicht op wat er zich daar afspeelt.

Het college laat niet onvermeld dat medewerkers ‘in toenemende mate te maken krijgen met een veranderende toon en benadering vanuit de samenleving. Daar waar sprake is van agressie en/of bedreigingen wordt hier altijd op geacteerd’.

Begrip
Het college vraagt de gemeenteraad begrip voor het feit dat planningen veranderen en zaken soms langer duren. Het kondigt ook aan dat de raad dit jaar gevraagd wordt te oordelen over een aantal ‘beleidsrijke’ stukken, zoals de besluitvorming rondom het middengebied in de Zuidplaspolder en de Economische Visie.

Bovendien wordt het sluitend houden van de begroting gezien als een onderwerp dat de nodige inspanning vraagt.

Tot slot benadrukt het college dat het de raad vrij staat te vragen wat die wenst, maar dat het werk nu gedaan moet worden onder lastige omstandigheden: ‘In deze crisistijd vragen inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties veel van ons. We doen ons uiterste best om - ondanks coronamaatregelen - onze dienstverlening en bedrijfsvoering op peil te houden, in een tijdsgeest waarin de weerstand tegen de overheid in algemene zin groeiend is’.