Digitaal vergaderen gaat in Zuidplas niet helemaal vlekkeloos.
Digitaal vergaderen gaat in Zuidplas niet helemaal vlekkeloos. Foto: archief

Ergernis in raad over ‘politiek gehakketak’

Politiek 308 keer gelezen

Zuidplas – De gemeenteraad in Zuidplas blijft worstelen met het digitaal vergaderen. De irritaties waren afgelopen week goed zichtbaar in een vergadering die dinsdag na twee lange debatten werd geschorst en een dag later een vervolg kreeg.

Erik van Leeuwen

Waar het om de vergadercultuur gaat, staan de verhoudingen in de raad al een tijdje onder hoogspanning. De voornaamste oorzaak ligt in het feit dat de raad er nog steeds niet in is geslaagd om zich het digitaal vergaderen eigen te maken.

Na de komst van corona verdween de raad uit de raadzaal om zoals velen vanachter de laptop thuis te vergaderen. Nadat in de zomer de maatregelen werden versoepeld, vond een tijdelijke terugkeer in het gemeentehuis plaats, al gebeurde dat wel in een aangepaste vorm. 

Sinds de tweede lockdown vergaderen de 27 raadsleden weer vanuit huis. “We proberen er het beste van te maken”, zegt burgemeester Han Weber, die voorzitter is van de raad. “Soms werkt iets wel en soms niet.”

Ook Weber zegt te hebben moeten wennen aan zijn nieuwe rol. “Die van televisieregisseur. Ik heb tijdens een vergadering ruim dertig kleine beeldjes voor me. Wie aan het woord wil komen, steekt een digitaal handje op. Daarmee voorkomen we dat het een kakafonie van geluid wordt.”

“Digitaal vergaderen leent zich niet voor lange betogen”, reageert CDA-fractievoorzitter Tinet de Jonge, die niet bepaald gecharmeerd is van de huidige vergadercultuur. Zij is niet de enige. Een inwoner die de vergadering vorige week digitaal volgde, sprak over ‘politiek gehakketak’. “Voor de leek is het bijna niet meer te volgen.” Tijdens de raad zelf sprak D66-raadslid Frans Klovert over een ‘politiek circus’.

Weber vindt dat allemaal best meevallen. “We hebben in Zuidplas nu eenmaal gekozen voor een vergadermodel met minder commissies. Dat betekent dat er in de raad meer debat is.” Volgens Weber zijn er in de raad twee opvattingen: de ene staat voor kort en bondig vergaderen, de andere voor meer ruimte in het politieke debat.”

Complimentjes
“Je moet kunnen zeggen wat je zeggen wilt”, zegt CDA-raadslid Pien Meppelink. “Vorige week ging het over de ontwikkelingen in Zevenhuizen. Die hebben een enorme impact op de omgeving. Daar moet je je verhaal over kwijt kunnen. Je bent immers volksvertegenwoordiger.”

In de raad is echter ongenoegen over de veelvuldige herhaling van standpunten. Ook het in detail invullen van een plan roept ergernis op. Serena Rodenburg (SP) vindt dat de politieke bijdragen een stuk korter kunnen. “Laat die complimentjes aan het college over een goed plan achterwege, totdat we weer gewoon vergaderen. Kom meteen tot je punt.”

Meppelink zegt het gevoel te hebben dat de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen (maart 2022) al is begonnen. “Sommige raadsleden horen zichzelf zó graag praten, dat ik denk ‘jij bent alleen maar bezig om je pluche voor de volgende raadsperiode zeker te stellen.”