Nieuwe woningen mogen sinds juli 2018 geen gasaansluiting meer hebben.
Nieuwe woningen mogen sinds juli 2018 geen gasaansluiting meer hebben. Foto: Erik van Leeuwen

In 2030 al eenderde vanwoningen in Zuidplas gasloos

Algemeen 555 keer gelezen

Zuidplas – In de gemeente Zuidplas zijn al bijna vijfhonderd nieuwbouwwoningen opgeleverd zonder aardgas. De woningen zijn voorzien van een individuele warmtepomp.

Erik van Leeuwen

De meeste gasvrije woningen staan in de nieuwste wijk van Nieuwerkerk, Esse Zoom. Daar maken 256 woningen gebruik van een andere warmtevoorziening dan gas. In Koningskwartier in Zevenhuizen zijn 110 woningen gasloos gebouwd, in De Brinkhorst in Moordrecht gaat om het 105 huizen.

Sinds 1 juli 2018 mogen geen nieuwe woningen op gas meer worden opgeleverd. Het aantal daadwerkelijke opleveringen over 2020 moet nog worden gecontroleerd en vastgesteld.

Het percentage woningen zonder gas zal de komende negen jaar flink toenemen, want tot en met 2029 staan in Zuidplas 3951 nieuwbouwwoningen geprogrammeerd. In het woningprogramma is nog geen rekening gehouden met de komst van het Vijfde Dorp. 

Als de plannen doorgaan, komen daar vierduizend woningen. Het betekent dat in 2030 al bijna tienduizend woningen in Zuidplas van het gas af zijn. Dat is ongeveer een derde van de gehele woningvoorraad in Zuidplas in 2030.

Eind van het jaar
Voor de warmtetransitie is die score een prettige steun in de rug. Eind van dit jaar moet de warmtevisie zijn vastgesteld. Daarin staat beschreven welke bestaande buurten en wijken het eerste van het gas af gaan en welke warmtebron daarvoor gebruikt gaat worden. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van die bronnen.

Voor Nieuwerkerk wordt ingezet op de Roka-leiding uit Rotterdam (via Capelle), voor Moerkapelle en Zevenhuizen is de warmteleiding vanuit Bleiswijk in beeld. 

Het minst concreet zijn de plannen voor Moordrecht, dat te ver weg ligt voor de restwarmte uit de Rotterdamse haven en de Bleiswijkse kassen. Hier wordt onderzoek gedaan naar de potentie van geothermie (warmte uit de grond) en aquathermie (warmte uit wateroppervlakte van de Hollandsche IJssel). 

Zuidplas zet in op een warmtenet, dat hele wijken en buurt kan verwarmen. De gemeenteraad heeft steeds gezegd dat de overgang naar een aardgasvrij Zuidplas haalbaar en betaalbaar moet zijn.