PvdA/GroenLinks heeft het door de inwoners aangegeven tracé (groene lijn) ingetekend op een kaart.
PvdA/GroenLinks heeft het door de inwoners aangegeven tracé (groene lijn) ingetekend op een kaart. Foto: pr

Zorgen over volksgezondheid bij hoogspanningsleiding

Algemeen 464 keer gelezen

Zevenhuizen - Bezorgde inwoners van Zevenhuizen, verenigd in het comité Tennet Tracé Néé, en de fractie van PvdA/GroenLinks hebben bij dorpsgenoten en het college van Zuidplas aan de bel getrokken over de voorgenomen aanleg van ondergrondse hoogspanningskabels in de Swanladriehoek en binnen een afstand van honderd meter van 23 woningen in het dorp.

De bewoners zeggen een nieuw hoogspanningstation in Zevenhuizen met het oog op de elektriciteitsvoorziening in de toekomst, in principe toe te juichen. Met het gekozen kabeltracé zijn ze minder gelukkig. Ze zijn bang voor waardevermindering van percelen en gezondheidsschade door straling.

Voor het traject is weinig en soms geen enkel overleg gevoerd met de betrokkenen, stellen zij. De noordzijde van de A12 vinden de inwoners een betere locatie om de kabel in te graven. Zij vinden raadslid Johan Helmer van PvdA/GroenLinks aan hun zijde. “Een tracé langs de A12 is niet alleen ruim 1 kilometer korter, maar passeert de woonbebouwing ook op een afstand van minstens 300 meter.”

Helmer geeft desgevraagd aan bij het intekenen van het alternatieve traject geen rekening te hebben gehouden met eventuele bestaande kabels en leidingen (bijvoorbeeld de aardgastransportleiding Beverwijk-Wijngaarden, red.) rondom het talud van de A12.

Geen enkel begrip zegt PvdA/GroenLinks te hebben voor een tracé dat een te ontwikkelen gebied als de Swanladriehoek doorkruist en de nieuwbouwlocatie Van ‘t Verlaat op relatief korte afstand passeert. “Ik stel de vragen aan de gemeente omdat ik verwacht dat ik hier plausibele antwoorden op zal ontvangen”, aldus Helmer. “Misschien dat hieruit gaat blijken dat een tracé langs de A12 is onderzocht, maar om nader aan te geven redenen niet kan worden gerealiseerd.”

Hij wil in elk geval van het college weten of het nu gekozen tracé in samenwerking met de planologen van de gemeente tot stand is gekomen en of het college ervan overtuigd is dat het ‘op geen enkele wijze de volksgezondheid bedreigt’. De bewoners zelf zijn een petitie gestart op www.tennettracenee.petities.nl.