Bouwen in het Koningskwartier.
Bouwen in het Koningskwartier. Foto: archief

VVD wil geen ‘gekke’ subsidies

Algemeen 398 keer gelezen

Zuidplas - ‘Zoek betaalbare koop in vierkante meters en niet in subsidies’. Dat was de boodschap van VVD-raadslid Leendert Karreman tijdens de vaststelling van de uitgangspunten voor de Swanladriehoek en sportpark Van ‘t Verlaat. “Onze fractie is groot voorstander van betaalbare koop, maar wel op een natuurlijke en rechtvaardige manier. Dus beter betaalbaar gemaakt door kleinere percelen en woonoppervlakte”, aldus Karreman. 

De woordvoerder ruimte en wonen van de grootste raadsfractie wil geen ‘gekke’ subsidies. “De betaalbare koop in het Koningskwartier werd aangeboden met een korting van 150.000 euro per woning. Een lot uit de loterij voor degene die er een toegewezen krijgt en extra wrang voor degene die achter het net vist. Het moet toch mogelijk zijn om betaalbaarheid te zoeken in kleinere vloeroppervlakken en percelen?”, vroeg hij zich af, wijzend op een rechtvaardige maatschappelijke verdeling. 

De goedkoopste woningen kosten straks in Swanla Verlaat ongeveer 215.000 euro. Karreman stelde ook voor om het verlies (1,9 miljoen euro nu) te beperken door het percentage sociale woningen terug te brengen van 31 procent naar 28 procent uit de woonvisie.