Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Papiercontainers in Zuidplas zitten vaak vol of bevinden zich&nbsp;niet in de buurt.</p>

Papiercontainers in Zuidplas zitten vaak vol of bevinden zich niet in de buurt.

(Foto: archief)
Uitslag lezerspanel

Zuidplas over inzameling: papier hier, en ook een beetje daar

  •   keer gelezen

Zuidplas - De redactie van Hart van Holland vroeg bijna drie weken geleden wat inwoners van Zuidplas vinden van de papierinzameling in hun gemeente. Aan de enquête, opgesteld in samenwerking met Toponderzoek, deden honderden mensen mee: in totaal 668. Qua aantal is dit een representatieve afspiegeling van Zuidplas. Wat blijkt? Inwoners zijn overwegend tevreden over hoe zij hun oud papier kunnen aanbieden.

Cathy van Klaveren

Zo geeft 49 procent aan (zeer) tevreden te zijn met de mogelijkheden hun papier en karton aan te bieden. Hiervan zeggen de meesten dat hun papier wordt opgehaald door vrijwilligers van de plaatselijke voetbalclub, of dat zij dat zelf daarnaartoe brengen. 

Daarentegen is 37 procent (zeer) ontevreden. Wat hier vaak wordt genoemd: volle papiercontainers (”Een hoop gesjouw en dan nog hopen dat het past…”) en te weinig of geen containers in de buurt. Een van de reacties: “In een woord: waardeloos. De dichtstbijzijnde container voor inwoners van Zevenhuizen is een locatie in Nieuwerkerk.”

Voor veel inwoners houdt dit in dat zij hun papier ‘moeten’ opsparen, dit wordt eens per maand door Cyclus opgehaald. Te weinig, vinden veel respondenten. “Het papier van ons zespersoonshuishouden stapelt zich in onze kleine bergruimte op.”

Maar ook rond die tijd van de maand, het ophaalmoment, ontstaan ergernissen. Zo zegt iemand: “Papier wordt vaak los aan de weg gezet door bewoners. Vaak te vroeg en niet altijd even zorgvuldig, met zwerfvuil als gevolg. Bij regen moet de vuildienst papierpap van straat halen.”

Buren
Zwervend papierafval is een doorn in het oog voor veel inwoners. Op de vraag wat zij doen met papierafval dat ze niet kwijt kunnen bij een container, is het op een na vaakst gegeven antwoord: ‘Ik neem het mee terug naar huis en bewaar het’ (43 procent).

44 procent ging voor de ‘andere optie’. Meerdere respondenten zeggen bijvoorbeeld hun papier naar een buurgemeente te brengen. Een ander vaak gegeven antwoord: verbranden in de eigen houtkachel.

Een enkeling zegt het papier te deponeren op het terrein van de werkgever.

Bekijk de volledige rapportage op tipzuidplas.nl/onderzoeksresultaten. Neem daar wel even de tijd voor; die bestaat uit 71 pagina’s. 

Meer berichten