In februari inspecteerden Nieuw Elan Zuidplas en PvdA/GroenLinks de dalenbuurt.
In februari inspecteerden Nieuw Elan Zuidplas en PvdA/GroenLinks de dalenbuurt. Foto: Erik van Leeuwen

Verzakkingen en ander ongemak in velden- en dalenbuurt voorlopig nog in 2024 aangepakt

Algemeen 589 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De gemeente is voorlopig niet van plan om de reconstructie van de velden- en dalenbuurt in Nieuwerkerk naar voren te halen. De fracties van PvdA/GroenLinks en Nieuw Elan Zuidplas drongen hierop aan, nu uit een door de partijen uitgezette enquête blijkt dat er onder bewoners veel onvrede is over de kwaliteit van de buitenruimte.

Erik van Leeuwen

De grootscheepse renovaties voor de twee buurten in de wijk Zuidplas staan gepland voor het laatste kwartaal van 2024. Dat vinden NEZ en PvdA/GroenLinks rijkelijk laat, omdat uit de eerste resultaten van een nog lopend buurtonderzoek volgens raadslid Johan Helmer (PvdA/GroenLinks) blijkt, dat de huidige kwaliteit van de buitenruimte in het algemeen en de bestrating in het bijzonder, als ‘bar slecht’ en ‘onveilig’ wordt ervaren.

“Verzakkingen alom met valgevaar en moeilijke betreedbaarheid, vorming van grote plassen en regelmatig voorkomende verstopping van het riool, zijn zo de uitingen die wij ervaren.” Volgens Helmer en Jan Smit van NEZ is er bij bewoners van de wijk veel onbegrip, omdat er in veertig jaar ‘behalve plaatselijk lapwerk niets is gedaan’.

‘De ene bewoner blij maken, is de andere teleurstellen’

Tijdens de behandeling van het Perspectief Ruimtelijke Opgaven, waarin een beeld werd geschetst van alle huidige en toekomstige publieke werken in de gemeente, vroegen de partijen wethouder Jan Willem Schuurman op 2 maart of de planningen ook toestandsafhankelijk zijn getoetst. Zij stelden de wethouder voor vanwege urgentie de reconstructies in de velden en dalen in de uitvoeringsagenda naar voren te halen.

De wethouder liet weten dat bij de meerjarenplanning altijd rekening wordt gehouden met de huidige toestand van de buitenruimte. 

Hij deed daarom geen toezeggingen over een vervroegde reconstructie voor de buurten. Hij ging ook niet in op een voorstel van NEZ om met gemeenteambtenaren een schouw van de grootste knelpunten te houden. “We hebben per jaar een bepaald budget te besteden. De ene bewoner blij maken, is de andere teleurstellen. Het naar voren halen van werkzaamheden gaat ten koste van werkzaamheden elders in Zuidplas.”