Willem Kauffmann spreekt zijn mannen toe bij de zondagtraining: “Slim spelen.”
Willem Kauffmann spreekt zijn mannen toe bij de zondagtraining: “Slim spelen.” Foto: Erik van Leeuwen

Geen minuut te verliezen voor De IJssel

Sport 135 keer gelezen

HOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel – Zo snel mogelijk terug naar de competitiemodus, dat is het doel van de hockeyers van De IJssel. Als straks onverhoopt het licht op groen staat voor hervatting van de competitie, moeten ze er klaar voor zijn. “En dan hebben we geen inspeeltijd.”

Erik van Leeuwen

Dat De IJssel geen minuut te verliezen heeft, blijkt bij de start van de zondagse training op sportpark Dorrestein. Na de warming-up roept Willem Kauffmann zijn leger van 21 spelers bij elkaar. 

Het is duidelijk dat de trainer/coach van zijn troepen opperste staat van paraatheid verwacht. “We gaan straks een wedstrijd spelen. Hebben jullie nog punten waarvan jullie vinden dat daar aandacht aan besteed moet worden”, vraagt hij eerst. Vervolgens geeft hij het thema aan van de training. “Aanname in beweging”, waarmee hij duidelijk maakt dat er met hoog tempo gespeeld moet worden. “Wie stilstaat fluit ik af.” Hij voegt eraan toe om vooral slim te spelen.

Rustig aan de teamtrainingen beginnen is er niet bij. Een ‘partijtje’ is een slijtageslag. “Zes keer tien minuten. Van de week gingen ze helemaal kapot. Dat moet ook”, zegt Kauffmann even later. “We moeten snel naar intensief en volle bak trainen.” 

Kauffmann pakt het tegenwoordig anders aan dan een paar jaar geleden. “Ik was altijd eerst van techniek en dan wedstrijdritme. Ik heb dat omgedraaid. Eerst ingespeeld raken, daarna de techniek bijschaven. Een model dat ook prima past bij de huidige situatie. We hebben weinig tijd. Elke training, elke minuut telt.”

Vooruitkijken
Hij is het type trainer dat graag voorbereid is. Nu de coronamaatregelen langzaam worden versoepeld, is er opeens weer zicht op hervatting van de competitie. “Hoe groot die kans is, is niet belangrijk. Wij kunnen maar één ding doen: zorgen dat we er klaar voor zijn als de competitie weer wordt opgestart.”

Kauffmann houdt rekening met alle scenario’s. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de competitie rond 1 mei wordt hervat. In dat geval zal de hockeybond kiezen voor een halve competitie. “Dat betekent dat we nog zes wedstrijden hebben te spelen. Dan wordt het meteen spannend”, reageert de Haagse oefenmeester, die met zijn ploeg in september en oktober nog maar drie punten bij elkaar sprokkelde. 

Daardoor staat De IJssel voorlaatste in de eerste klasse. “Mijn ervaring is dat we enige tijd nodig hebben om ingespeeld te raken. Duurt dat weer vier, vijf wedstrijden, dan hebben we een probleem. Dat inspelen moet dus vanaf nu tot de start van de competitie gebeuren.”

Er is ook, weliswaar een kleinere, kans dat de competitie nog in zijn geheel wordt afgewerkt. Dat betekent, ervan uitgaande dat uiterlijk half april wordt gestart, de teams in zo’n drie maanden tijd zeventien duels voor de kiezen krijgen. “Dan zullen we regelmatig twee wedstrijden in een week spelen. Dat zorgt voor extra belasting.” 

Kauffmann, die zich niet graag laat verrassen, is daar al op ingesprongen. Met oog op dat laatste scenario heeft hij zijn selectie van achttien naar vierentwintig uitgebreid. “Ik heb er zes A-spelers bijgehaald. Baat het niet, dan schaadt het ook niet, want als het niet nodig is, hebben die jongens wel een paar maanden serieuze training in de benen.”