Rotonde bij Van der Spek.
Rotonde bij Van der Spek. Foto: archief

Uitbreiding tuincentrum Zevenhuizen bevreest PvdA/GroenLinks; rest van raad wacht af

Algemeen 630 keer gelezen

Zevenhuizen – PvdA/GroenLinks is van mening dat de voorgenomen uitbreiding van tuincentrum Van der Spek een gevaar kan zijn voor de leefbaarheid in de dorp. Raadslid Martin Damen waarschuwt voor ‘supermarché’-achtige toestanden. De andere partijen wachten met hun eindoordeel op het definitieve bestemmingsplan.

Erik van Leeuwen

Van der Spek wil zijn tuincentrum aan de Bredeweg in Zevenhuizen fors uitbreiden. Het gaat om tienduizend vierkante meter, waarvan achtduizend bestemd is voor het tuincentrum. 

Ondernemersverenigingen in Zevenhuizen en de gemeente Waddinxveen zijn niet blij met de expansie. Zij vrezen de concurrentie en zijn bang dat Van der Spek meer dan alleen tuinspullen gaat verkopen.

Franse toestanden
PvdA/GroenLinks zegt de angst van de lokale detailhandel en middenstand goed te begrijpen. “Ik maak mij zorgen”, zei raadslid Martin Damen, die het punt op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 2 maart had laten zetten. Hij zegt bang te zijn voor Franse toestanden: “Idyllische dorpjes met hooguit één of twee winkeltjes in een centrum dat uitgestorven is. Op het industrieterrein staat een supermarché, waarin ze alles verkopen.”

Volgens Damen moet Zuidplas voorzichtig zijn en zuinig zijn op de leefbaarheid van de dorpen. “In Zevenhuizen zijn er de afgelopen jaren al de nodige winkels verdwenen. Een boekwinkel, een bloemenwinkel, een slagerij.” 

Damen heeft vooral een probleem met de omvang van de uitbreiding. “Tienduizend vierkante meter is nogal wat. En dan de inpandige horeca. Vijftienhonderd vierkante meter. Ter illustratie: daar kunnen alle restaurants van Nesselande in.”

Damen vindt dat de partijen goed in gesprek moeten komen met elkaar. Hij ziet een belangrijke rol voor de gemeente. “Die kan Van der Spek in contact brengen met de ondernemersvereniging. Er moet gezocht worden naar een compromis.”

Schuld
Van een eventueel bemiddelende rol werd niet iedereen enthousiast. Jos Wiegman (VVD) waarschuwde het college om uit te kijken met het spelen van zo’n rol. “Ken je dat verhaal van dat helpertje, dat twee ruziënde partijen bij elkaar bracht? Die kreeg dus de schuld. Ik zie het al gebeuren, straks is de gemeente de boeman.”

Het college ziet geen bezwaar voor de uitbreiding van Van der Spek. Het opkomende verzet van Waddinxveen verandert daar niets aan.

“Waddinxveen moet niet zo kinderachtig doen. Ze zetten aan hun kant van de grens dozen van bedrijfsruimten neer”, zo verwoordde D66-raadslid Frans Klovert zijn mening over de Waddinxveense bemoeienis.