Demissionair minister Tamara van Ark, thuis in Nieuwerkerk, aan het werk: "De overheveling van zorgtaken van Rijk naar gemeenten is geen mislukking."
Demissionair minister Tamara van Ark, thuis in Nieuwerkerk, aan het werk: "De overheveling van zorgtaken van Rijk naar gemeenten is geen mislukking."

De nummer twee op VVD-kieslijst en VVD-fractievoorzitter in Zuidplas houden lijnen kort

Politiek 730 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Zij is demissionair minister van Medische Zorg en Sport en nummer twee op de kandidatenlijst van de VVD, hij is fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Zuidplas. Samen constateren Tamara van Ark en Ferry van Wijnen dat landelijke en lokale thema’s grote raakvlakken hebben. “Het Rijk en de gemeente hebben elkaar nodig.”

Erik van Leeuwen

Als ze in Den Haag geen dringende zaken te bespreken heeft, staat de laptop van Tamara van Ark thuis in Nieuwerkerk te brommen.

Haar vijfde verkiezingscampagne – haar eerste was in 2006 – is een geheel nieuwe ervaring. “Alles gaat digitaal. Ik heb in de afgelopen weken twee debatten gedaan, maar nu is het vooral digitale bijeenkomsten bijwonen en op die manier in gesprek komen met de achterban, inwoners, ondernemers en allerlei andere mensen.”

Daarnaast eist de bestrijding van het coronavirus haar aandacht op. Desondanks heeft ze soms tijd om de lokale politiek te volgen.

“Ik ben natuurlijk nog gewoon lid van de lokale VVD”, vertelt ze. “Ik lees de krant, spreek met mensen uit de partij en ben aanwezig bij de ledenvergadering. Al probeer ik wel enige terughoudendheid te betrachten.”

Korte lijnen
Een vertegenwoordiger hoog in de Nederlandse politiek is handig, stelt Ferry van Wijnen. “Onze lijntjes zijn kort. Daar maken we gebruik van.” De oplopende zorgkosten en de woningopgave zijn belangrijke thema’s die spelen in Den Haag én Zuidplas.

De crisis in de jeugdzorg en wmo heeft Zuidplas financieel aan het wankelen gekregen. Een groot tekort op de meerjarenbegroting dwingt tot ingrijpen. “Er moeten harde keuzes gemaakt worden”, zegt Van Wijnen. “De eerder gehanteerde kaasschaafmethode is niet toereikend. Het betekent dat we bepaalde voorzieningen niet meer kunnen subsidiëren.”

Veel geld erbij vanuit Den Haag is het makkelijkst, maar dat gaat niet gebeuren, denkt Van Wijnen. “We zullen ook zelf actie moeten ondernemen om het systeem zo effectief mogelijk te maken.”

Van Ark sluit zich daarbij aan: “Overdiagnosering is een groot probleem en daarnaast zie je dat door het grote aantal aanbieders de bureaucratie is verschoven.” 

Critici zeggen dat de overheveling van de wettelijke taken van Rijk naar gemeente een mislukking is. Van Ark, die in het kabinet Rutte eerst staatssecretaris van Sociale Zaken was, bestrijdt dat.

“Het idee om de zorg zo dicht mogelijk bij huis te regelen is prima. De gemeente kent haar inwoners. We hebben met dit kabinet voor 2020 en 2021 extra geld beschikbaar gesteld, maar de oplossing moeten we zoeken in bijsturing. Als rijksoverheid moeten we een koers uitstippelen, de uitvoering ligt bij een gemeente.”

Starter
Een ander groot issue is de woningcrisis. Om aan de behoefte te voldoen, moeten er duizenden woningen bij.

Zuidplas pakt haar deel, ziet ook Van Ark. “Mijn dochter van negentien komt met verhalen thuis van vrienden die op zoek zijn naar een woning en die niet kunnen vinden. Voor een starter is het heel moeilijk.”

Van Wijnen is daarom blij dat Zuidplas voor een vijfde dorp gaat. “We moeten van alles bouwen: sociaal, goedkope koop, dure koop. Het is goed dat er een grens gesteld is aan de uitbreiding van de huidige dorpen. Die kunnen daardoor hun identiteit behouden. Het bouwen van een vijfde dorp is een prima keuze. We bouwen bovendien met gezond verstand. We bouwen niet vol.” 

Volgens Van Ark is Zuidplas een aantrekkelijke uitvalsbasis. “Je hebt veel natuur om je heen, aan de andere kant ben je zo in de grote stad. Dat spreekt veel mensen aan.”