Timothy Scheffers legde de ballen panklaar voor de Zevenhuizense aanval.
Timothy Scheffers legde de ballen panklaar voor de Zevenhuizense aanval. Foto: Erik van Leeuwen

Fijne handjes die de muziek maken bij ZVH

Sport 366 keer gelezen

VOLLEYBAL
Zevenhuizen – Als componist die de muziek maakt, trok zaterdag Timothy Scheffers aan de touwtjes bij de volleyballers van RECO ZVH. De spelverdeler componeerde en dirigeerde de Zevenhuizenaren tegen het Talentteam naar de eerste zege in de ‘degradatiepoule’: 3-1.

Erik van Leeuwen

Scheffers (23) liet zaterdag in Swanla zijn fijngevoelige handen spreken, na afloop van de triomf was hij een stuk bescheidener. ‘Lekker’ noemde hij de zege van zijn ploeg. ‘Het ging wel aardig’, was het oordeel over zijn eigen spel. Heel wat uitgesprokener was even later trainer Kristian van der Wel. “Timothy deed het goed. Ik heb de enorme luxe van twee goede gelijkwaardige spelverdelers. Ze hebben allebei hun eigen kwaliteiten. Dat is een groot goed en daar profiteert het team van.”

Zaterdag tegen het Talentteam, waar ZVH eerder dit seizoen nog van verloor (3-1), startte Scheffers in de basis. Op een paar rustmomenten na, waarin hij vervangen werd door Bram Wiltenburg, gaf hij leiding aan de gevarieerde aanvalsmachine van de Zevenhuizenaren. “Als de pass goed is, kun je daar als spelverdeler ook iets mee. Eigenlijk is het dan niet moeilijk, zeker als je diverse aanvallers hebt die in vorm zijn.”

Twee spelverdelers, waarvan er maar één kan spelen; je zou denken dat dat tot een zware concurrentiestrijd leidt. Die concurrentie is er wel, maar Wiltenburg en Scheffers vullen elkaar vooral aan, vindt Van der Wel. “Bram heeft afgelopen seizoen een stap gemaakt en is naar het niveau van Timothy gegroeid. Timothy heeft meer feeling met de eerste tempo-aanval, Bram heeft een meerwaarde bij het blok aan de zijkanten. Het is elke wedstrijd een afweging wie er start. Dat hangt vooral af van de wijze waarop de tegenstander speelt. Vandaag was dat Timothy, zaterdag is dat wellicht Bram.”

Brein
Als spelverdelers zijn zij het brein van het team. Van der Wel: “Een goede spelverdeler kan perfect de tegenstander lezen. Waar komt het twee- of driemansblok, hoe krijg ik mijn aanvaller in stelling met de grootste kans op een punt. Dat is slimheid, maar het is ook vlieguren maken. Onze spelverdelers zijn nog jong. Bram is pas 19, Timothy is ook nog maar 23. Er zit nog genoeg rek in”, aldus Van der Wel.

Scheffers groeide met ZVH mee naar de eredivisie. Hij kwam vier seizoenen geleden over van Next Volley Dordrecht toen de Zevenhuizenaren nog in de topdivisie speelden. “Wij ontwikkelen ons nog steeds en dat geldt ook voor mijzelf”, reageerde Scheffers. “Uiteraard speel ik graag meer wedstrijden zoals vandaag.” In de eerste set zorgde hij bij een 25-25 stand zelfs voor een succesvol blok: “Het moet niet gekker worden.”

Scheffers erkende dat de zege goed was voor het moreel van de ploeg. “Van de laatste drie wedstrijden hebben we er twee gewonnen. Dat geeft vertrouwen. We voelden wel dat het beter gaat, maar je wil dat graag terugzien in resultaten. Als die uitblijven begint dat toch te knagen.”

Zaterdag straalde ZVH op beslissende momenten vertrouwen uit. Bij 16-16 in de vierde set - een moment waarop het nog kon kantelen - kwam dat tot uiting in vier overtuigende punten. Mooi was het punt na de langste rally, die werd afgemaakt door middenaanvaller en man in topvorm Benjamin Parkinson.