Afbeelding

CKV Nieuwerkerk geeft vorm aan topsportambitie

Sport 250 keer gelezen

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – CKV Nieuwerkerk bereidt zich voor op een toekomst met korfbal op het hoogste niveau. De organisatie zal zich daaraan moeten aanpassen. “Dit is het juiste moment om te kijken wat nodig is.”

Door Erik van Leeuwen

Alfred Huijser, de voorzitter van Nieuwerkerk, heeft het er soms nog moeilijk mee. Precies een jaar geleden werden de ambities van de club in de kiem gesmoord. Toen Nieuwerkerk op de voordeur klopte van de Korfbal League kwam corona om de hoek kijken. Resultaat: geen play-offs voor de dames en heren van trainer/coach Leon Simons en dus ook geen Korfbal League. “Het is nog een open wond hoor”, meldt Huijser. “Ik voel ‘m weer. Bedankt dat je belt.”

De organisatie van de play-offs was voor Nieuwerkerk wel de eerste kennismaking met de top van het vaderlandse korfbal. Het liet Nieuwerkerk zien dat spelen in de Korfbal League meer is dan een goed team hebben. “We werden ineens geconfronteerd met zaken waar we nooit eerder mee te maken hadden. Kaartverkoop, stewards, veiligheid in de zaal met maximale toeschouwerscapaciteit”, zegt Huijser. “Daar moesten we iets mee.”

Dat brengt Nieuwerkerk nu in de praktijk. Maandag 22 maart staat er een inspiratieavond op het programma met onder andere Jan van Niebeek, oud-toptrainer en verenigingsondersteuner namens het KNKV. “We brengen in kaart wat wij nodig hebben om topkorfbal te spelen, in combinatie met de breedtesport waarop onze vereniging drijft”, legt Huijser uit.

De grootste uitdaging is voor hem al wel duidelijk. Om te zorgen dat Nieuwerkerk geen eendagsvlieg in het korfbalwalhalla wordt, is er structureel goed technisch beleid nodig. De talentvolle jeugd moet meer trainen, de seniorenselectie effectiever. In plaats van twee trainingen op dinsdag en één op donderdag naar trainingen op maandag, dinsdag en donderdag. 

Doordeweeks
Huijser: “Het zijn mooie ambities, maar het moet ook kunnen. Het grote probleem is de trainingsruimte. In sporthal De Kleine Vink zit het vol, daarnaast trainen we in de Parkzoomhal. De wedstrijden op zaterdag zijn geen probleem. Het spanningsveld zit doordeweeks.”

Het tekort aan zaaluren is ook bij de gemeente bekend, maar daarmee is het probleem niet opgelost. Daarom kijkt de club voor trainingstijd buiten de grenzen van Zuidplas. “Het Topsportcentrum in Rotterdam is voor één training in de week in beeld”, aldus Huijser.

Hij ziet bij zijn vereniging een enorme energie. “Mensen worden hier helemaal enthousiast van. Dat vind ik mooi om te zien.”

Huijser benadrukt dat er geen sprake is van koerswijziging. “Top- en breedtesport kan prima samen in onze vereniging. Dat gaat niet veranderen. Het gaat om de inkleding. We willen dat zo goed mogelijk doen. We hebben nu de tijd.”