Op het dak van jongerencentrum 't Blok liet Zon op Zuidplas 88 zonnepanelen plaatsen.
Op het dak van jongerencentrum 't Blok liet Zon op Zuidplas 88 zonnepanelen plaatsen. Foto: Jaap Reijm

Duwtje voor energieprojecten

Algemeen 177 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Zuid-Holland gaat als eerste provincie samen met het Rijk van start met het Ontwikkelfonds voor energiecoöperaties. Het Ontwikkelfonds helpt inwoners die samen in een coöperatie zitten om door de financieel risicovolle opstartfase van hun duurzame energieprojecten heen te komen.

Door Erik van Leeuwen

De provincie denkt dat met het fonds, waar momenteel twee miljoen euro in zit, de kans van slagen van projecten sterk wordt vergroot. “Een positieve ontwikkeling”, zegt penningmeester Jaap Reijm van Zon op Zuidplas, de lokale energiecoöperatie. “Het helpt een coöperatie bij de voorfinanciering van grote projecten.”

Zon op Zuidplas is één van de 87 energiecoöperaties in Zuid-Holland. Samen hebben die al zeven projecten in de windenergie gerealiseerd en 99 in de zonne-energie. Tal van andere projecten zijn in ontwikkeling.

Zon op Zuidplas begon in 2018 met een enthousiaste groep vrijwilligers en is bezig met het vierde project in Zuidplas. “Dat wordt de gemeentewerf in Zevenhuizen. Dat is uitverkocht en we zijn nu bezig met de aanbesteding”, aldus Reijm. Zon op Zuidplas legde inmiddels 780 zonnepanelen op daken, op de Wolga en ’t Blok in Nieuwerkerk en gebouw De Kraal in Moordrecht. Het zijn allemaal gebouwen die in bezit zijn van de gemeente.

De energiecoöperaties spelen een belangrijke rol in het opwekken van duurzame energie in de regionale energieopgave. “Het is logisch dat de provincie het wil stimuleren”, zegt Reijm. Bij Zon op Zuidplas kan iedere inwoner meedoen. Voor een bijdrage van 310 euro krijgt de lokale investeerder een certificaat, dat recht geeft op korting op de energiebelasting. Het jaarlijkse rendement ligt tussen de veertig en vijfenveertig euro. Het certificaat is 15 jaar geldig.

Zon op Zuidplas voert momenteel gesprekken met de gemeente over de toekomst. Lokale initiatieven zullen versneld moeten worden. “Daarnaast is er ook een nieuwe subsidieregeling in de maak”, zegt Reijm.

Iedereen
Energie-gedeputeerde Berend Potjer van de provincie Zuid-Holland vindt het belangrijk dat het lokaal eigenaarschap wordt gestimuleerd. “Zuid-Holland gaat niet alleen voor schone energie vóór iedereen, maar ván iedereen. Wij vinden het belangrijk dat onze inwoners kunnen meedoen in de energietransitie en eigenaar kunnen worden van duurzame energieprojecten.”

Volgens Siward Zomer, coöperatief directeur Energie Samen, zegt dat met het Ontwikkelfonds energiecoöperaties dezelfde kansen krijgen als andere ontwikkelaars. “Bovendien kunnen ze opbrengsten hiervan lokaal inzetten voor nog meer duurzame projecten. Zo functioneert het fonds als aanjager van de energietransitie van onderop.”

Reijm onderstreept dat. “We kunnen als inwoners van Zuidplas invloed uitoefenen op de energie- en geldstroom.” Daarmee kunnen buitenlandse investeerders in de toekomst voor een deel buiten de deur worden gehouden. Het zonnepark in de Zuidplaspolder aan de Bredeweg is van zo’n buitenlandse investeerder (Kronos).

Bij de regionale energieopgave wordt ingezet op vijftig procent lokaal eigenaarschap. Daarvoor heeft Zuidplas nog een flinke weg te gaan, aldus Reijm. “Het Ontwikkelfonds is wel een steuntje in de rug om de aanloopkosten van een nieuw project te financieren.”