Afbeelding
Foto: archief

Ontwikkelaar Rode Waterparel vangt bot

Juridisch 746 keer gelezen

Den Haag – Ondernemer Bert Duijndam uit Nieuwerkerk kan voorlopig niet van start met zijn plan voor de bouw van 38 woningen aan de Tweede Tochtweg. De Raad van State verwierp woensdag zijn zware kritiek op de gemeente Zuidplas. De Raad gaf de gemeente wel het dringende advies om snel een einde te maken aan de onzekerheid waarin Duijndams bedrijf Rode Waterparel BV verkeert.

Duijndam loopt al lang rond met het woningbouwplan op de plek van zijn bedrijf in landbouwmachines. Dat bedrijf moet ook op termijn plaatsmaken voor woningbouw in het Vijfde Dorp. Duijndams bedrijf is ook al lang wegbestemd en zal dus moeten verkassen. Met zijn eigen woningbouwplan wil hij dat financieren.

Duijndams plan past binnen het geldende bestemmingsplan Rode Waterparel. Maar zijn bouwplan moet nog wel worden geregeld in een concreet uitwerkingsplan. De gemeente weigert dat vast te stellen, want dat mag niet voordat er definitief inzicht is in de verkaveling van het grote woningbouwgebied. En zo ver is het nog niet.

Volgens de Raad van State heeft de gemeente gelijk. Daarnaast oordeelt de Raad dat een oude overeenkomst tussen de gemeente en Duijndam over zijn bouwplan, de gemeente niet kan dwingen om toch een uitwerkingsplan te maken. De Raad constateert dat die overeenkomst alleen gaat over een inspanningsverplichting voor de gemeente en niet meer dan dat.