De jeugd onder 17 en 19 speelde een onderlinge wedstrijd op sportpark ’t Lage.
De jeugd onder 17 en 19 speelde een onderlinge wedstrijd op sportpark ’t Lage. Foto: Erik van Leeuwen

Toekomst Moordrecht vol vraagtekens

Sport 538 keer gelezen

VOETBAL
Moordrecht – VV Moordrecht beleeft allesbehalve zorgeloze tijden. De impact van corona en de daaraan gekoppelde maatregelen zijn enorm en daarnaast wordt een last meegedragen van de aanstaande verhuizing, die nog altijd niet rond is. Bij die problemen is de viering van het honderdjarig bestaan maar een kleinigheidje.

Erik van Leeuwen

De blauwwitte club werd vorig jaar al honderd jaar, maar vanwege corona werd besloten de festiviteiten op te schuiven. Naar wanneer weet niemand. “Zolang corona nog een voorname rol speelt, heeft het geen zin om activiteiten op te starten, laat staan te organiseren”, zegt secretaris Cor de Rek. “Bovendien: zo florissant staan wij er financieel ook niet voor. Een jubileum vieren kost altijd geld. Ik weet niet of dat straks verstandig is”, zinspeelde hij (‘op persoonlijke titel’) dat van tijdelijke uitstel wel eens definitieve afstel zou kunnen komen.

Hoe, of en wanneer Moordrecht zijn honderdste verjaardag viert is dus met veel onduidelijkheid omgeven. Die vraagtekens zijn er ook over de impact van het coronavirus. De club had zijn financiële zaakjes prima op orde, maar corona heeft een gat geslagen in de door penningmeester Paul Overeijnder bewaarde schatkist. 

Het is niet zo dat de club à la de minuut omvalt (De Rek: ‘We halen de corona-eindstreep wel’), maar juist in deze periode had Moordrecht graag wat meer gespaard. Met de verhuizing van sportpark ‘t Lage naar sportpark ‘t Ambacht is extra geld achter de hand geen overbodige luxe. Een nieuw huis bewonen is leuk, maar een passende inrichting is dat ook. Koken zonder fornuis is verrekte lastig. De club heeft nog geen idee hoe dat straks te financieren.

Met de drankvoorraad en de broodjes kroket op ‘t Lage nog achter slot en grendel, loopt Moordrecht elke maand een paar duizend euro mis. De grootste kosten (huur van de velden) lopen wel gewoon door. De club hoopt dat een deel van de betaalde huurpenningen voor dit jaar worden kwijtgescholden. Het zou wat financiële ademruimte geven.

Bijzonder gevoelig ligt de verhuizing. Zó gevoelig dat de club in de openbaarheid geen mededelingen doet, maar eerder kwam via het gemeentebestuur van Zuidplas wel naar buiten dat Moordrecht het niet redt met het toegekende bouwbudget. De eisen aan nieuwbouw hebben de kosten flink laten stijgen. Ook het gasloos bouwen drijft de prijs op. Hoewel de club zeker geen paleisje met gouden kranen wenst, is het sobere ontwerp van het clubhuis al een financiële brug te ver. 

Moordrecht komt onmogelijk uit met het budget en heeft dat het college van burgemeester en wethouders ook laten weten. Zolang er geen overeenstemming is en Moordrecht de gekozen bouwer geen opdracht verleent om de werkzaamheden te beginnen, gaat de bouw niet van start. Het was aanvankelijk de bedoeling dat Moordrecht eind van dit jaar zou verhuizen, maar nu gaat op zijn vroegst in de zomer de eerste paal van het nieuwe clubgebouw de grond in. 

De vertraging zorgt er in elk geval voor dat de club ‘fatsoenlijk’ afscheid kan nemen van sportpark ‘t Lage, al sinds de jaren zestig de thuisbasis van de blauw-witten.

Afgelopen zaterdag was er wel een lichtpuntje te melden: een vrijwel vol programma, zoals de club dat kent van voor het coronatijdperk.