Afbeelding
Foto: Erik van Leeuwen

Voorkeurslocatie voor noodlokalen in Esse

Algemeen 587 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Voor de noodlokalen van de brede school in de Nieuwerkerkse wijk Esse zijn meerdere locaties in beeld. Naast een voorkeurslocatie gaat het om twee andere locaties, meldde wethouder Jan Verbeek 23 maart. “We wedden niet op één paard, maar op meerdere tegelijk.”

Door Erik van Leeuwen

Om welke locaties het gaat, kan Verbeek nog niet zeggen. “Omdat de omgeving nog niet is ingelicht.” Hij verwacht over een tijdje naar buiten te kunnen treden.

D66-raadslid Chantal Bon-van de Griek stelde in de gemeenteraadsvergadering van 23 maart vragen over de voortgang van het proces. Zij maakt zich zorgen over de communicatie met de schoolbesturen van de PWA- en Gideonschool, en ze wilde van het college de garantie hebben dat de noodvoorziening er op tijd, voor het begin van het nieuwe schooljaar, staat. 

Die garantie kon Verbeek echter niet geven. “Garanderen, dat kan ik niet. Daarvoor zijn we afhankelijk van te veel factoren die buiten onze macht liggen. Ik kan wel beloven dat we keihard ons best doen.”

Groei
De twee scholen in Esse hebben te maken met een fikse groei van het aantal leerlingen. Daarom werd al eerder besloten om tijdelijke lokalen neer te zetten. Deze moeten er in het schooljaar 2022-2023 staan. De voorbereidingen hiervoor zijn volgens de wethouder in volle gang.

De noodvoorzieningen komen er op initiatief van het college. “We doen meer dan onze wettelijke taak. Scholen krijgen lokalen toegewezen op basis van leerlingenaantallen in oktober van het jaar ervoor. Voor drie plekken waar groeiwijken zijn, Koningskwartier in Zevenhuizen, De Jonge Veenen in Moerkapelle en dus Esse in Nieuwerkerk met Esse Zoom, wilden we meer doen. Dit is dus extra”, benadrukt Verbeek. “We hebben bewust gekozen voor deze strategie. We hadden ook gebruik kunnen maken van leegstand van de PWA- en Rehobothschool in Dorrestein. Dat wilden we echter niet.”

Budget
De raad stelde eind vorig jaar een budget beschikbaar, waardoor een deel van de extra uitgaven kunnen worden bekostigd. Van de scholen zelf wordt ook een financiële inspanning verwacht. “Dat proces loopt nu”, zegt Verbeek. “Daarnaast hebben we te maken met vergunningen en bezwaren. Ons streven is dat de lokalen er bij de start van het nieuwe schooljaar, op 1 september, staan. Portakabins kunnen er binnen een week staan. We hebben daar ervaring mee. Ook in het Koningskwartier is het gelukt”, aldus Verbeek.

Hoeveel noodlokalen er komen, wordt later bepaald. “We hanteren de laatste leerlingenaantallen.” Twee extra lokalen worden door de twee scholen zelf gerealiseerd. Dat gebeurt dus inpandig, in de aula van de brede school aan De Donge.