Afbeelding
Foto: archief

Vertrokken raadslid Jan Ambachtsheer waarschuwt: ‘Raad dreigt elitewerk te worden’

Politiek 876 keer gelezen

Zuidplas – Jan Ambachtsheer heeft bij zijn vertrek als raadslid gewaarschuwd dat het raadswerk straks nog maar voor weinigen is weggelegd. Volgens hem kost het werk te veel tijd. “Je moet als raadslid zo’n beetje een jongleur zijn, die vele ballen omhoog houdt.”

Erik van Leeuwen

Ambachtsheer (61) nam 23 maart na 12,5 jaar afscheid als raadslid. De Nieuwerkerker heeft bij zijn werkgever, de gemeente Oosterhout, een nieuwe functie gekregen. “Ik geef nu leiding aan veertig mensen. Dat is niet te combineren met het raadslidmaatschap. Ik ben heel erg van ‘als je iets doet, moet je het goed doen’. Ik had mijn tijd kunnen uitzitten tot de verkiezingen van volgend jaar, maar zo zit ik niet in elkaar.”

Zijn zetel wordt overgenomen door Giel Dubbeld, die al eerder voor de VVD in de raad zat. 

Onlangs gaf Tinet de Jonge bij haar terugtreden als fractievoorzitter van het CDA aan dat het raadswerk veel vraagt, in combinatie met een fulltime baan en een gezin.

“Het wordt er niet bepaald aantrekkelijker op om toe te treden tot de raad”, vindt ook Ambachtsheer. “De vergaderagenda is overvol. Ik denk dat de raad eens goed in de spiegel moet kijken en zich moet afvragen of dat een goede ontwikkeling is. Straks zitten er alleen maar inwoners in de gemeenteraad die tijd hebben: gepensioneerden. Die kant moeten wij niet op.”

Het vertrekkend VVD-raadslid, dat bij zijn afscheid werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, kreeg veel lof toegewuifd. In zijn partij werd hij gezien als stille kracht achter de schermen. “Ik hou niet zo van de spotlights. Ik weet ook dat ik niet de beste debater ben, ik volhard wel in mijn standpunten.”

Persoonlijke titel
Ambachtsheer maakte zich sterk voor acceptatie van de lhbti-gemeenschap. In 2014 stelde hij samen met SP-raadslid Jan Baas voor om het hijsen van de regenboogvlag op Coming Out-dag onderdeel van het gemeentelijk beleid te maken.

Omdat er in de raad destijds onvoldoende steun voor was, hees hij vijf jaar lang op persoonlijke titel de door hem zelf aangeschafte vlag op het Raadhuisplein. “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, ongeacht afkomst, seksuele geaardheid of overtuigingen gebaseerd op religie. Daarin ben ik een echte liberaal.”

Zijn inzet is beloond. Dankzij een meerderheid in de gemeenteraad is het hijsen van de vlag waarmee de lhbti-gemeenschap wordt omarmd, sinds 2019 een officiële gemeentelijke activiteit. Sinds kort is Ambachtsheer bestuurslid van het Leontienhuis in Zevenhuizen.

Sparta
In de raad stond Ambachtsheer bekend als fervent Sparta-supporter. Hij kwam bij de promotie van Sparta naar de eredivisie in 2016 in het clubshirt naar een commissievergadering.

In 2019 zat hij met Sparta-sjaal in de gemeenteraad toen zijn club tegen De Graafschap opnieuw promotie bewerkstelligde. “Met één oog op de tussenstand, op Teletekst. Ik geloof dat ik mij netjes heb ingehouden toen Sparta promoveerde.”

VVD-fractievoorzitter Ferry van Wijnen herinnerde het zich anders: “Volgens mij kon je een vreugdekreet niet onderdrukken.”