Logo hartvanzuidplas.nl
<p>De cijfers liegen er niet om: veel minder inbraken in wijken waar met het politiekeurmerk wordt gewerkt.</p>

De cijfers liegen er niet om: veel minder inbraken in wijken waar met het politiekeurmerk wordt gewerkt.

Proef politiekeurmerk moet zorgen voor veiliger wonen: ‘Gevolgen inbraak jaren later nog merkbaar’

  •   keer gelezen

Zuidplas - Zuidplas start een pilot met het Politiekeurmerk Veilig Wonen op één van de nieuwbouwlocaties in de gemeente. Na de proef wordt gekeken of het keurmerk gemeentebreed kan worden ingevoerd.

Door Erik van Leeuwen

Uit cijfers blijkt dat in nieuwbouwwijken waar met de certificering wordt gewerkt, 80 tot 90 procent minder inbraken plaatsvinden.

Om als buurt zo’n keurmerk te krijgen, moet een woning aan een aantal eisen voldoen, waaronder gecertificeerd hang-en-sluitwerk op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels, verlichting bij de buitendeuren, zicht vanuit de hal naar buiten en rookmelders op elke etage en op de juiste plek. Daarnaast zijn er eisen aan de inrichting van de buitenruimte.

Eerder werd een voorstel van VVD-raadslid Jos Wiegman om onderzoek te doen naar invoering van het keurmerk door een meerderheid van de raad gesteund. Uit het onderzoek van de gemeente blijkt nu dat in de nieuwe wijken Esse Zoom, Koningskwartier, De Jonge Veenen en De Brinkhorst de inrichting van de buitenruimte al wordt gebaseerd op de uitgangspunten van het keurmerk. 

‘Meten is weten, gissen is missen’
Het college gaf aan erop te willen toezien dat dat op alle nieuwbouwlocaties gaat gebeuren.

Dat was voor Jos Wiegman onvoldoende, zo liet hij weten in de raadsvergadering van 23 maart. Hij wil meetbare doelstellingen. “Dat kan alleen met certificering. Meten is weten, gissen is missen.”

Volgens hem heeft de gemeente een verantwoordelijkheid richting bewoners van de nieuwe wijken. Jaarlijks vinden er rond de 100 woninginbraken plaats. “De impact is enorm. De gevolgen van een inbraak zijn bij de woningbezitters nog jaren later merkbaar. Ze ondervinden er zware mentale gevolgen van”, zei Wiegman.

Vruchten
Volgens Wiegman is er in Zuidplas veel te winnen. “We bouwen de komende jaren duizenden woningen. Als we het keurmerk overal doorvoeren, plukken we daar de vruchten van. Inwoners zullen zich veiliger voelen.”

Voor een deelplan in een nieuwe wijk met honderd tot vierhonderd woningen kost de invoering van het keurmerk zo’n 10.000 euro. Die kosten zouden door de projectontwikkelaars gedragen moeten worden.

Dat is volgens wethouder Hordijk (VVD, wonen) niet te verplichten. “Wel bij onze eigen grond, maar niet bij grond die niet van de gemeente is.” Hordijk begreep de behoefte van zijn partij om een meetinstrument in handen hebben. Hij zegde daarom toe een pilot te doen in één van de deelplannen van een nieuwbouwlocatie.

Meer berichten