Zaterdag 3 oktober speelde Moordrecht de laatste competitiewedstrijd.
Zaterdag 3 oktober speelde Moordrecht de laatste competitiewedstrijd. Foto: Erik van Leeuwen

Niet zondag, maar zaterdag is nu ‘heilig’: ‘Ontwikkeling was niet te stoppen’

Sport 289 keer gelezen

VOETBAL
Zuidplas – Na Moerkapelle, Moordrecht en Nieuwerkerk is ook Groeneweg om. Alle van origine zondagclubs spelen vanaf het nieuwe seizoen met hun vlaggenschip op zaterdag. Daarmee is een ware voetbalrevolutie voltooid.

Erik van Leeuwen

Met het besluit van Groeneweg om de zondag als vaste speeldag in te ruilen voor de zaterdag wordt het prestatieve zondagvoetbal ten grave gelegd. Vijf jaar geleden was de zondag nog heilig voor Groeneweg, Nieuwerkerk én Moordrecht. “We gaan mee met onze tijd”, zeggen de clubs. “Het zondagvoetbal is helemaal uitgekleed en zal een langzame dood sterven”, stelt Martien Zijderhand, voorzitter van Moerkapelle.

Moerkapelle was midden jaren negentig de eerste club die voor de zaterdag koos. Dat ging bepaald niet zonder slag of stoot, herinnert Zijderhand zich. “Ik was destijds nog geen voorzitter, maar er woedde een verhitte strijd tussen de zaterdag- en de zondagafdeling. Dat bracht de nodige spanningen met zich mee. De mensen van de zondag verzetten zich, maar uiteindelijk heeft de club gekozen voor de zaterdag. We hebben nog wel een tijdje zondagvoetbal gehad, ik denk tot 2007, 2008, maar alleen voor het lagere voetbal. De animo werd echter steeds minder.”

Moerkapelle was één van de eerste clubs in de regio die overstapte. “Dat lag in die tijd nog erg gevoelig. Die sentimenten spelen nu veel minder. Het is ook niet meer tegen te houden. Groeneweg heeft gekeken wat toekomst heeft en dat is niet het zondagvoetbal”, aldus Zijderhand.

Moordrecht stapte vijf jaar geleden over naar de zaterdag. De club speelde op dat moment al 95 jaar met het eerste elftal op zondag. “We werden een soort van gedwongen”, kijkt Bauke Vink, bestuurslid technische zaken, terug. “Als club zaten we er niet op te wachten, maar jeugdspelers, die doorstroomden naar de senioren, hadden geen zin om op zondag te spelen. Daardoor droogde de vijver met spelers langzaam op.”

Contracteren
Dat was ook de reden van Nieuwerkerk, met bijna 2000 leden de grootste voetbalclub van Zuidplas, om de zondag vaarwel te zeggen. “Dat we zelfs spelers moesten contracteren voor het tweede elftal, omdat we anders niet genoeg spelers hadden, was eigenlijk de druppel”, zegt voorzitter Hans Jeroense. “Je zag de zondag steeds minder worden. Die ontwikkeling was niet te stoppen.”

Nieuwerkerk, dat in de eerste klasse speelde en daarvoor zelfs in de hoofdklasse, probeerde aanvankelijk nog tijd te rekken in de hoop dat er een mogelijkheid kwam om ‘horizontaal’ over te stappen naar de zaterdag. Eén jaar had Nieuwerkerk een selectie-elftal op zaterdag en zondag. Jeroense: “Het tweede elftal op zaterdag werd het eerste team op zaterdag. Het fungeerde als een soort kwartiermaker.” 

Toen Nieuwerkerk overtuigd was, treuzelde het bestuur geen moment en ging de stekker uit de zondag. “We hebben nog wel negen elftallen op zondag, maar op recreatief niveau.” Achteraf, zegt Jeroense, is de keuze voor de zaterdag de beste die de club kon maken. “Het leefde niet meer op zondag. Er kwam geen kip kijken.”

Voor Nieuwerkerk was het meteen het moment om drastisch van koers te veranderen. Minimaal 80 procent van de spelers op het veld moet Nieuwerkerkse ‘roots’ hebben. “We hebben het geluk gehad dat we meteen kampioen werden. Dat zorgde voor een mooie, zachte landing.”

Ook Vink is vijf jaar na dato blij met de keuze van Moordrecht. “We zijn begonnen met één elftal, inmiddels hebben we er drie op zaterdag. Op zondag spelen nog drie recreatie-elftallen. Publiek hebben we niet meer getrokken. De vaste kliek van de zondag staat er ook op zaterdag. We zijn wel even bang geweest voor de kantine-inkomsten, dat die minder zouden zijn. Dat is niet gebeurd.”

Feestje
Met ook Groeneweg volgend seizoen in de vierde klasse kan Zuidplas zich opmaken voor zes derby’s tussen de Zevenhuizense club, Moerkapelle en Moordrecht. Vooral de penningmeesters kijken handenwrijvend uit naar de lokale onderonsjes. Vink: “Financieel is het door corona nu een drama. Laat Groeneweg en zijn vele supporters maar komen. We bouwen een mooi feestje.”

Zijderhand rekent zich nog niet rijk. “Je moet de financiële impact van die derby’s niet overschatten. Op de inkomsten van één of twee derby’s kunnen we niet leven, maar leuk is het wel dat we tegen Groeneweg spelen. Al vermoed ik dat dat beperkt blijft tot één seizoen, hooguit twee seizoenen. Ik zie Groeneweg snel omhoog klimmen in het zaterdagvoetbal.”