Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: archief

Fietspaaltjes weg of aangekondigd met ribbels

  •   keer gelezen

Zuidplas - Gemeente Zuidplas is gestart met het verplaatsen, beter aangeven en waar mogelijk verwijderen van fietspaaltjes die moeten voorkomen dat auto’s een fietspad oprijden. Dat gebeurt in eerste instantie op 45 locaties in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Fietspaaltjes worden soms over het hoofd gezien door fietsers, wat kan leiden tot eenzijdige ongevallen. “Landelijk komen jaarlijks een paar honderd fietsers, onder wie vooral ouderen, in het ziekenhuis terecht door een aanrijding met een paal”, zegt wethouder Jan Willem Schuurman. “Met deze maatregelen verwachten we botsingen met fietspalen te verminderen.” 

De locaties die nu als eerste worden aangepakt zijn grotendeels ingebracht door de lokale afdeling van de Fietsersbond. Ook de lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland heeft haar inbreng geleverd.

Op plekken waar paaltjes niet verwijderd kunnen worden, wordt de kans op een aanrijding met een paal verminderd door deze te vervangen door palen voorzien van rood-witte reflectie. 

Daarnaast wordt op fietspaden kort voor de paal een ribbelmarkering aangelegd. Het effect van die manier van waarschuwen is in februari met succes op een proeflocatie op de Merwede getest.

Meer berichten