De Jumbo in Zevenhuizen is de enige supermarkt in het dorp.
De Jumbo in Zevenhuizen is de enige supermarkt in het dorp. Google Streetview

Winkelaanbod in Zuidplasdorpen moet anders: ‘In Zevenhuizen doet veertig procent boodschappen elders’

Algemeen 2.107 keer gelezen

Zuidplas - Het college vindt dat het winkelaanbod in Moerkapelle groter moet worden. Het wil daarvoor een onderzoek starten om te kijken of er genoeg ruimte is in de huidige dorpskern. Als dat niet het geval is, moet het winkelcentrum worden verplaatst naar een andere centrale locatie.

Dat staat in de detailhandelsnota, die volgende week dinsdag besproken wordt door de gemeenteraad van Zuidplas. Volgens het college past het huidige aanbod van winkels in Moerkapelle niet meer bij de groei die het dorp heeft doorgemaakt. 

Door de komst van de nieuwe wijk De Jonge Veenen steeg het inwonertal van 3500 naar 5000 inwoners. Dat aantal zal nog stijgen, want de derde fase van De Jonge Veenen is in aantocht. In de nota staat niet waar het nieuwe winkelhart zou moeten komen.

De uitbreiding van het winkelaanbod in Moerkapelle is in de visie over de detailhandel (tot 2025) het opvallendste punt, samen met de situatie in Zevenhuizen. Daar speelt al een tijdje de discussie over een tweede supermarkt. Wat het college betreft komt die in het winkelgebied rond de Dorpsstraat. Het college laat echter wel de mogelijkheid open voor een tweede centrum.

De VVD heeft een initiatiefvoorstel in de maak waarbij het college wordt opgeroepen om de blik niet te beperken tot het huidige dorpscentrum. De partij hield onlangs een enquête onder inwoners. Hieraan deden bijna twaalfhonderd mensen mee. Ruim negentig procent is voorstander van een tweede supermarkt.

Koopkracht
Uit de enquête van de VVD blijkt ook dat veertig procent van de Zevenhuizenaren de dagelijkse boodschappen niet in Zevenhuizen doet, maar in Waddinxveen, Nesselande of Nieuwerkerk. “Er lekt koopkracht weg, dat is enorm jammer”, reageert VVD-raadslid Leendert Karreman. “Wij begrijpen dat het college de huidige clustering wil versterken, maar vinden ook dat we onszelf voor Zevenhuizen niet moeten beperken. Het is bekend dat de provincie tegen uitbreiding is, maar dat geldt alleen voor conserverende omstandigheden. Zevenhuizen is juist enorm gegroeid.”

Karreman zegt dat zijn partij onlangs contact heeft gehad met de detailhandeladviescommissie van de provincie. “Uit dat gesprek kwam dat er wel degelijk kansen zijn.” Karreman kan zich voorstellen dat er aan de Zuidplasweg tegenover La Baraque een bescheiden winkelstrip ontstaat met een supermarkt. “De rol van het Nijverheidscentrum zal ook anders worden door de komst van Koningskwartier. Het ligt straks niet meer aan de rand van Zevenhuizen, maar maakt onderdeel uit van het centrum.”

Een centrum aan de Zuidplasweg zou volgens Karreman een tweede voordeel hebben. “De verkeersstroom naar het dorp zal afnemen.” Hij begrijpt de angst van de winkeliers in de Dorpsstraat, maar die is volgens hem niet nodig. “Het kan betekenen dat inwoners die nu elders inkopen doen, in Zevenhuizen blijven. Uiteraard vinden wij dat de huidige winkeliers betrokken moeten worden bij de plannen en uitwerking, maar we willen dat deze mogelijkheid ook een kans krijgt.”

Bij het vitaal houden van de winkelcentra (er zijn er nu zes, waarvan drie in Nieuwerkerk) spelen de supermarkten een centrale rol, meent het college. Qua inwoners heeft Zuidplas een lagere supermarktdichtheid dan gemiddeld in Nederland. Naast een tweede supermarkt in Zevenhuizen zou de huidige supermarkt in Moerkapelle uitgebreid moeten worden.