Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Erik van Leeuwen
Vijfde Dorp

Geheim onderzoeksrapport over Vijfde Dorp te snel openbaar gemaakt

  •   keer gelezen

Zuidplas - Na jaren van geheimhouding van stukken over de ontwikkeling van de Zuidplaspolder, is het college eind maart te snel geweest met het openbaar maken van een aantal conclusies en van een onderzoeksrapport over aquathermie als warmtebron. Dat hebben burgemeester en wethouders deze week aan de gemeenteraad laten weten. De burgemeester heeft de voortijdige openbaarmaking gemeld bij de officier van justitie van het Openbaar Ministerie. 

 Judith Rikken

Bij het openbaar maken van het Masterplan Middengebied Zuidplaspolder - dat gaat over de ontwikkeling van het Vijfde Dorp van Zuidplas - zijn vorige maand diverse bijlagen meegestuurd. Ook zijn de conclusies uit geheime onderzoeksrapporten opgenomen in de technische paragraaf van het masterplan.

Omdat geheimhouding op de stukken alleen kan worden opgeheven door de gemeenteraad (die eerder ook met geheimhouding heeft ingestemd, red.), heeft het college daarmee gehandeld in strijd met artikel 25 lid 4 van de Gemeentewet. In de raadsvergadering van 20 april zal de gemeenteraad pas worden gevraagd te besluiten over het opheffen van geheimhouding op de onderzoeksrapporten.

Burgemeester en wethouders verwachten dat er geen materiële gevolgen voor de gemeente ontstaan als gevolg van de voortijdige openbaarmaking. ‘Inmiddels is er overeenstemming bereikt met de bestuurlijke partners en is het voorkeursrecht op de gronden in het plangebied gevestigd. Dit betekent dat de economische of financiële belangen van de gemeente niet meer geschaad kunnen worden door de openbaarmaking van deze documenten’, schrijft het college.

De officier van justitie komt met een oordeel over de situatie.

Meer berichten