Afbeelding

Lion van Klooster met missie naar Oranje Wit

Sport 409 keer gelezen

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel - Lion van Klooster is vanaf de zomer de man met een missie. De Nieuwerkerkse korfbaltrainer moet proberen weer schwung te krijgen in het Dordtse Oranje Wit.

Net als half korfballend Nederland zat Van Klooster zaterdag achter de buis voor de Korfbal League-finale in Ahoy. “Die ene dame, Sanne van der Werf die er acht maakte, is bij ons van harte welkom. Zonder dollen, we zijn met Oranje Wit hard op zoek naar versterking. Dat is best wel lastig, want wie gaat naar een club in de eerste klasse als er hoger spelende verenigingen in de buurt zijn.”

Van Klooster heeft sowieso het nodige werk te doen bij Oranje Wit. De hoofdmacht is in de zaal niet voor niets afgedaald naar het vierde niveau, al schrijft Van Klooster dat wel voor een deel toe aan pech. “Toen vorig seizoen de competitie werd gestopt, was Oranje Wit voor het eerst gezakt naar een degradatieplek. Corona kwam en de stand op dat moment werd als eindstand aangenomen. Dat was zuur.”

Zonder corona was de kans groot geweest dat Van Klooster zijn avontuur in België had voortgezet. De Nieuwerkerker was sinds 2019 trainer van Royal Scaldis Sporting Club, één van de grootmachten van het Belgische korfbal. De ‘oude dame’, zoals de oudste club van België wordt genoemd, was zes jaar geleden landskampioen, maar had daarna een mindere periode. De opdracht van Van Klooster was om het Antwerpse Scaldis terug te brengen in de TopLeague. 

Vertrokken
Hij was aardig op weg toen vorig jaar corona om de hoek kwam kijken. “We stonden eerste in de PromoLeague. Corona heeft alles in de war geschopt. De competitie is vorig seizoen gestaakt en ook door dit seizoen is er snel een streep gezet. We hadden een talentvolle ploeg met enkele jeugdinternationals waar al een tijdje aan getrokken werd. De spelers werden ongeduldig en uiteindelijk zijn vijf van de negen spelers vertrokken. Ik heb er alles aan gedaan om ze nog voor de club te behouden. Ik had een telefoonrekening, die was zo hoog, dat wil je niet weten.”

Een probleem was dat Van Klooster lange tijd geen training kon geven. “Ook ik moest door de avondklok om negen uur ’s avonds binnen zijn. Dat was niet te doen, omdat Antwerpen ook niet naast de deur is. Uiteindelijk hebben de club en ik besloten om het avontuur niet voort te zetten. In België zijn de selecties klein.”

In Dordrecht treft hij een club aan die qua organisatie nog wel van hoofdklasseniveau is. “Oranje Wit heeft er bewust voor gekozen om het budget voor de selectie in stand te houden. Daardoor hebben we een uitgebreide en gebalanceerde technische staf.”