Logo hartvanzuidplas.nl
<p>&quot;Zolang de plannen nog niet helemaal van tafel zijn, blijven wij ongerust&quot;, zeggen Micke en De Vries (links).</p>

"Zolang de plannen nog niet helemaal van tafel zijn, blijven wij ongerust", zeggen Micke en De Vries (links).

Bewoners bieden petitie aan: ‘Houd rondje Rottedijk in stand’

  •   keer gelezen

Moerkapelle – Het rondje Rottedijk moet blijven zoals het is, vinden omwonenden. Zij staan niet alleen. Een petitie om ‘het rustige rondje’ in stand te houden, werd afgelopen weken bijna duizend keer ondertekend.

Erik van Leeuwen

De 976 handtekeningen werden vorige week aangeboden aan Daan de Haas en Jan-Willem van de Beukel, wethouders van respectievelijk Zuidplas en Lansingerland. Beiden zitten namens hun college in het recreatieschap Rottemeren, dat van plan is om het recreatief fietspad van Rotterdam langs de Rotte naar Moerkapelle, met het Bentwoud te verbinden door over de Rottedijk een doorgaand fietspad - het Verlengde Molengangpad - aan te leggen.

De bewoners van de dijk vinden dat de belangen van wandelaars ondergeschikt worden gemaakt aan die van fietsers. “Veel inwoners maken over deze route een ommetje”, zegt Antoinette Micke van het bewonerscomité. “Wandelaars, moeders met een kinderwagen, oudere mensen met een rollator of in een scootmobiel. Wij houden ons hart vast als het een doorgaande fietsroute wordt.”

Fietsers mijden nu de Rottedijk, omdat die doodloopt. Wandelaars kunnen hun weg vervolgen via een onverhard pad. Comitélid Derek de Vries ziet de bui al hangen als het Verlengde Molengangpad er komt. “Binnen de kortste keren heb je hier pelotons van wielrenners. We hebben niets tegen fietsers, maar de Rottedijk is niet geschikt voor intensief fietsgebruik. Het is te smal. Verbreding van de weg op sommige plekken zal ongelukken niet voorkomen.”

Cultuurhistorische waarde
De bewoners vinden ook dat het gebied beschermd moet worden. “Het heeft een belangrijke cultuurhistorische waarde”, zegt De Vries. Een alternatief - een tracé aan de overkant van de Rotte over grondgebied van de gemeente Lansingerland - heeft volgens de bewoners tot nu toe onvoldoende aandacht gehad van het recreatieschap.

“We zijn alle varianten en de consequenties daarvan in kaart aan het brengen”, reageert wethouder De Haas. “Daarmee hopen we nog voor de zomer naar de gemeenteraad te kunnen.”

Diezelfde raad was eerder al heel duidelijk over de plannen: geen tracé over de Rottedijk.

Meer berichten