Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Doel is om zeker zes maanden per jaar te kunnen zwemmen in de Zevenhuizerplas.</p>

Doel is om zeker zes maanden per jaar te kunnen zwemmen in de Zevenhuizerplas.

Bewoners willen drijvende kade met zwembad

  •   keer gelezen

Nesselande - Energieneutraal en volledig ecologisch verantwoord, is volgens bewonersinitiatief werkgroep Zevenhuizerplas - onderdeel van Stichting Wijkorganisatie Nesselande - het ontwerp dat zij vorige week presenteerden voor een duurzaam buitenbad, met drijvende recreatiekade in het water van de Zevenhuizerplas.

De wens van de bewoners is in de plas te kunnen zwemmen van april tot en met oktober én de locatie gezelliger te maken. Al jaren zijn de initiatiefnemers bezig om hun droom vorm te geven; begin vorig jaar werd via crowdfunding geld ingezameld om een ontwerp te laten maken.

Dat ligt er nu en bestaat uit een drijvende kade in een halve cirkel in de plas. Daarbinnen is het water 1,40 meter diep, zodat kinderen er volgens de plannenmakers veilig kunnen spelen. Op de kade kunnen mensen wandelen, vissen of zonnebaden. Sloepen en surfers kunnen er aanleggen.

In de kade zelf zijn in het ontwerp twee verwarmde zwembaden ingetekend: een vijftigmeterbad voor volwassenen en een bad voor peuters (vijf meter doorsnee). De baden laten water uit de plas in, dat voortdurend kan worden ververst en wordt verwarmd via buizen met warm water. De zonnecollectoren die die warmte moeten leveren, zijn verwerkt in de drijvende kade.

De volgende stap die het bewonersinitiatief wil zetten, is het bouwen van een prototype van de zonnecollector. Daarin komt het pierenbadje, waarmee wordt getest hoeveel energie wordt opgewekt en hoeveel warmer het water wordt. Naar een financiële partner of een fabrikant om het prototype mee te ontwikkelen, zijn de bewoners nog op zoek.

Meer berichten