Logo hartvanzuidplas.nl
<p>De wieg van het vijfde kind van Zuidplas staat straks in de buurt van de Zuidelijke Dwarsweg.</p>

De wieg van het vijfde kind van Zuidplas staat straks in de buurt van de Zuidelijke Dwarsweg.

(Foto: Erik van Leeuwen)
Vijfde Dorp

Commissaris van de Koning: ‘Gelukkig gezin met vier en straks vijf kinderen’

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Zuidplas staat er goed op bij de Commissaris van de Koning van de provincie Zuid-Holland, Jaap Smit. “Een gelukkig gezin met nu nog vier en straks vijf kinderen”, zei hij bij zijn officiële ambtsbezoek.

Smit maakte donderdagavond een tevreden indruk na zijn uitgebreide bezoek aan Zuidplas. Ondanks de handicap dat het bezoek volledig in digitale sferen plaatsvond (‘je kijkt wat meer langs elkaar heen in plaats van in iemands ogen’), kon hij zich naar eigen zeggen een prima beeld vormen van Zuidplas anno 2021. 

Behalve met het college en de fractievoorzitters van de zeven partijen in de gemeenteraad sprak hij met vertegenwoordigers van diverse geledingen vanuit het ‘maatschappelijke middenveld’. “Kerk, sport, cultuur, zorg, alles is voorbij gekomen. Uit alles komt naar voren dat Zuidplas een sterke en ook hechte gemeenschap is. Elk dorp heeft zijn eigen identiteit en kleur, maar ik heb ook veel verbinding bespeurd.”

Het was niet heel vreemd dat het thema van het bezoek ‘groei’ was. “We hebben als gemeente een grote opgave in het gebied voor wat betreft het realiseren van nieuwe woningen, daarom is het logisch dat er veel aandacht is voor de toekomst”, reageerde burgemeester Han Weber.

Vertrouwen
Smit zei dat hij vertrouwen heeft in het bestuur en daadkracht van de gemeente en de wendbaarheid en flexibiliteit van de inwoners. “Ik ben bij een gezin op bezoek geweest met vier en straks vijf kinderen. Een gelukkig gezin. Ik maak mij geen zorgen, het nieuwe kindje krijgt een prima plek. De vier dorpen hebben hun eigen kleur en ook het nieuwe dorp zal geen grijze brij worden. De plannen die ik heb gezien, zien er mooi uit. De gemeenteraad zal er binnenkort een oordeel over vellen.”

Hij erkende dat de rol van Zuidplas door de schaalvergroting – de gemeente zal stijgen van 45.000 naar bijna 70.000 inwoners – groter wordt in de regio. “Dat zal meer gewicht in de schaal leggen.”

“Deze gemeente gaat groeien, maar zal zijn eigen unieke karakter zeker behouden. Dat is een ruimtelijk open gebied tussen drie grote steden in.”

Meer berichten