Andre van Vliet op orgel tijdens het Bevrijdingsconcert vanuit de Moordrechtse Dorpskerk.
Andre van Vliet op orgel tijdens het Bevrijdingsconcert vanuit de Moordrechtse Dorpskerk. foto: pr

Fietsend herdenken en zingend de vrijheid vieren

Algemeen 75 jaar vrijheid 365 keer gelezen

Zuidplas - Dodenherdenking en Bevrijdingsdag worden opnieuw vooral digitaal vormgegeven. Stilstaan bij een herdenkingsmonument op een zelfgekozen moment, kan ook. Met de fiets aan de hand bijvoorbeeld.      

“Het was een hele uitdaging om mooie fietspaden en veilige wegen te kiezen”, vertelt de initiatiefnemer van een fietstocht langs de herdenkingsmonumenten in Zuidplas, Floor de Ruiter van Stichting Oranje Zevenhuizen. “De complete route heeft een afstand van 42 kilometer, je kunt in elk dorp starten. Volg je de route, dan fiets je altijd weer naar je startpunt.”

Een groot gedeelte van de route voert langs de oevers van de Rotte en de dijken van de IJssel. De verschillende herdenkingsmonumenten zijn gemarkeerd en voorzien van achtergrondinformatie en foto’s.

Kransen en virtuele bloemen
Op 4 mei leggen de burgemeester en dorpswethouders, overdag en zonder publiek, namens het gemeentebestuur kransen bij de herdenkingsmonumenten. De gemeente adviseert mensen die op 4 mei naar een monument willen gaan, dat op een willekeurig moment gedurende de dag te doen en voldoende afstand van anderen te houden.

Virtueel een bloem leggen bij een van de monumenten in Zuidplas, en eventueel een persoonlijke boodschap achterlaten, kan via www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/bloemen-leggen..

Vanuit huis stilstaan bij Dodenherdenking kan op 4 mei met de online herdenking van de gemeente Zuidplas. Die wordt om 19.15 uur uitgezonden via www.zuidplas.nl/dodenherdenking..

Naast muziek van De Kleine Trompetter zijn er woorden van bezinning en troost bij elk herdenkingsmonument. In de uitzending zitten bijdragen van onder andere kinderburgemeester Anna Lamot, leerlingen van de Thorbecke Scholengemeenschap, veteraan Piet Blonk, de John McCormick Foundation, Marijke Edel en Brord van Westing en burgemeester Han Weber.

Vlag halfstok
In tegenstelling tot andere jaren mag de vlag op maandag 4 mei vanaf zonsopgang tot zonsondergang halfstok.

Tussen 19.45 uur en 19.58 uur luiden de kerkklokken in Zuidplas. Ook het carillon naast het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel kleppert. Om 20.00 uur volgen de twee minuten stilte.

Op 4 mei gaat ook de podcast ‘Van Vrees naar Hoop’ van het Moordrechtse Theater voor Iedereen op YouTube online. Die gaat over de ervaringen - schaarste, gemis, voedseldroppings -  in 1945 van Els Fresen (94) uit Moordrecht.

Bevrijdingsdag
Op 5 mei is er een online Bevrijdingsconcert vanuit de Moordrechtse Dorpskerk. Het zou ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid worden uitgevoerd, maar kon vanwege de coronamaatregelen in 2020 niet doorgaan. Omdat dat opnieuw niet kan, zijn André van Vliet op orgel en Arjan en Edith Post op trompet om 19.30 uur online te beluisteren via YouTube.

In het programma, dat op 23 april werd opgenomen, zijn onder andere Oranjefantasie van Klaas Jan Mulder, de Geallieerdenmedley en We’ll meet again in de Vera Lynn-medley te horen. De kijkers thuis kunnen meezingen met de twee coupletten van het Wilhelmus, die het concert afsluiten.

De organisatie vraagt de concertgangers een vrijwillige bijdrage te doen aan twee lokale goede doelen: het Leontienhuis in Zevenhuizen en hospice Elim in Moerkapelle. Voor meer informatie: flyingeagle.nl/muzikaalfeest-nl.

De vlag (zonder wimpel) mag op 5 mei van zonsopkomst tot zonsondergang in top. Wie de vlag ’s nachts wil laten hangen, wordt door de gemeente verzocht deze goed te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn. De vlag mag ook gecombineerd worden met de gemeentevlag, provincievlag of vlaggen van andere landen die bij de bevrijding betrokken waren.