Logo hartvanzuidplas.nl
<p>De drie Esthers, drie Pieters en Johan die de theatervoorstelling &lsquo;Ik ga op reis, Pieter!&rsquo; vanaf de planken de huiskamers in spelen.</p>

De drie Esthers, drie Pieters en Johan die de theatervoorstelling ‘Ik ga op reis, Pieter!’ vanaf de planken de huiskamers in spelen.

Op eigen bank kijken naar theater in Swanla

  •   keer gelezen

Zuidplas - In lege zalen speelt een groep jonge acteurs de komende dagen de theatervoorstelling ‘Ik ga op reis, Pieter!’ voor een publiek op afstand. Speciaal voor de inwoners van Zuidplas is er een livestream op 1 mei vanuit Theater Swanla.

De familievoorstelling over Pieter en Esther, twee kinderen in de Tweede Wereldoorlog, is bedacht en geschreven door de Nieuwerkerkse stemacteur en regisseur Peter Lems en wordt gespeeld door kinderen tussen 10 en 12 jaar oud.

De kinderen leefden zich in en bezochten de locaties van het verhaal in Kralingen, waar het zich afspeelt: het vroegere woonhuis van Pieter en Esther, de boekhandel, de sjoel, de kerk, de onderduikruimte achter het orgel, het Rozenburgpark waar ze speelden.
Drie generaties later is daar Johan, kleinzoon van Pieter, in joggingpak en hoodie in plaats van korte broek en pet. Hij hoort het verhaal van zijn opa als kind in de oorlog en is verontwaardigd over wat er is gebeurd. Vooral over het racisme. ‘’Het kan zomaar weer gebeuren, opa!’’, realiseert hij zich.

De 35 voorstellingen vervielen vorig jaar op het laatste moment door de eerste lockdown. Dit jaar gebeurde hetzelfde.  “Maar zich weer laten wegspelen was iets dat de jonge acteurs niet wilden. Ze spelen wél”, aldus Lems. “De afstand overbruggen ze met hun passie en enthousiasme. Ze spelen met vuur.” Op 1 mei staat de voorstelling in Zuidplas gepland, nu dus te zien via de computer, laptop, tablet of smartphone. De voorstelling begint om 19.00 uur met een inleiding door cultuurwethouder Jan Verbeek.

Op ikgaopreispieter.nl kunnen bezoekers (vanaf 11 jaar) een ticket van 5 euro bestellen en de livestream bekijken. Het bijbehorende boek met AV-link bij de voorstelling is verkrijgbaar bij boekhandel Van Delft in winkelcentrum Reigerhof in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Meer berichten