Logo hartvanzuidplas.nl
<p>&quot;Zonde om weg te gooien&quot;, vond een van de brengers van gebruikte spullen zaterdag bij het afvalbrengstation. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)</p>

"Zonde om weg te gooien", vond een van de brengers van gebruikte spullen zaterdag bij het afvalbrengstation. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

(Erik van Leeuwen)

Tweede kans voor spots en stoelen in Zuidplas

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – “Als ík het mag zeggen, gaan we dit elke maand of elke zes weken doen”, zegt Arno Bregman, vrijwilliger van de tweedekanswinkel in Moerkapelle. In samenwerking met de gemeente en Repair Café Zuidplas voerde de winkel zaterdag een proef uit, waarbij inwoners overbodige, maar nog goede spullen konden inleveren bij een speciaal afgiftepunt bij het afvalbrengstation in Nieuwerkerk. Voortaan kan dit elke eerste zaterdag van de maand.

Bregman heeft zojuist een roze kinderfiets in zijn handen gedrukt gekregen. “De bandjes zijn lek, maar de rest ziet er prima uit. Die haalt de selectie wel”, zegt hij. De opkomst zaterdag valt hem, zeker met het slechte weer, niet tegen. De oogst al helemaal niet, want hij schat dat tachtig, negentig procent van de ingeleverde artikelen herbruikbaar is. “De mensen weten heel goed wat ze wel en niet kunnen brengen. Ik heb echt pareltjes gezien.”

Een mevrouw met een mondkapje meldt zich. De achterbak van haar auto ligt volgeladen met een televisiescherm, een kruimeldief en ietwat gedateerde spotjes voor aan het plafond. “Het werkt allemaal nog”, zegt ze erbij. “Ik vond het zonde om weg te gooien. Wij hebben nieuwe spullen gekocht, maar het functioneert nog allemaal prima.”

Drie minuten later haalt een man naast een broodrooster twee campingligstoelen uit zijn auto. “We gaan nog wel op vakantie hoor”, stelt hij gerust. “Die stoelen zijn alleen erg groot. Te groot om makkelijk mee te nemen. We hebben ze nauwelijks gebruikt. Ze stonden bij ons in de schuur te verstoffen.”
Bregman is er zichtbaar blij mee. “Die stoelen kosten per stuk misschien wel tachtig of honderd euro. Wij verkopen ze straks voor een tientje. Daar zijn andere mensen héél blij mee.”

Niet alles wat nog werkt wordt ingenomen, vertelt Bregman. “We doen geen oude televisies of van die bolle computers. Ook nemen we geen boxsprings in. Elektrische tandenborstels? Nee, joh. Ook niet als ze maar twee weken gebruikt zijn.”

Bregman is tevreden over de eindopbrengst. “We hebben denk ik twee aanhangwagens vol. We hebben hier een snelle selectie gedaan en gaan in Moerkapelle écht selecteren, maar het overgrote deel is van prima kwaliteit, heb ik al gezien.”

Meer berichten